Dieter och sånt

Fettdoktorns tokerier kring diet och immunförsvar har troligen skadat mycket av hennes övriga diet och bantningstrovärdighet. Jag körde iaf på en diet som var åt ”hennes håll” förra våren och ”rasade” 10 kg på 3 månader utan att svälta mig. Det ska jag upprepa nu i vår igen. Ja jag vet, det är anekdotmässigt som bevis. De källkritiska problemen haglar in. Men jag har ingen logisk anledning att misstro det när kritiken mot principen bara är teoretisk/hypotetisk. Det har föga betydelse om en skylt säger ”svag is”, ifall isen sen håller. Så att säga.

Det är logiskt att en diet som består av mycket protein och lite kolhydrater är nyttig för dig. Tänker man evolutionshistoriskt är det rimligt att jägar-samlaren Homo sapiens åt allt den kunde komma över – och då var köttproteiner rimligen mycket vanligare än raffinerade eller odlade kolhydrater. Den dieten kommer ju först in i bilden för ca 10 000 år sen. Den kan knappast ha ersatt den tidigare helt även om vi såklart anpassat oss. Fällde Homo sapiens ett byte vad djurens fettreserver det finaste – alltså kan inte mättade fetter vara skadligt! Det är mycket mer rimligt att det är inflammerade blodkärl pga extrema blodsockernivåer som orsakar kärlproblem än fetterna i blodet – mer och mer forskning visar ju just detta. Och det är ju faktiskt så att den gamla bilden av skadliga fetter och kolesterol är erkänt osäker vetenskapligt.

Modern forskning visar att det är kombinationen av mättade fetter och mycket socker som är det allra farligaste. Var för sig är nog inget av det ett större bekymmer dietmässigt. Men folk som älskar det ena, älskar alltid det andra också. Tyvärr.

Att tänka GI och inte oroa sig för fetter funkar bra. Att äta ”små portioner” ala ”old school” bantning funkar desto sämre. Jag kör inte ren LCHF, utan går snarare i GI-tanken om långsamma kolhydrater och mycket proteiner. Grovbrödsmacka med smör och korv är alltså helt okej. Fralla med ost desto sämre.

Målet är 110 pannor till sommaren. Det SKA gå. Jag är trött på att vara en egen planetoid med egen gravitation.

Annonser
Det här inlägget postades i Personligt. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Dieter och sånt

 1. ArchAsa skriver:

  Jag tror Dahlqvist kan ha en hel del vettigt att säga om hur man bantar, men det betyder inte att hon därmed är kvalificerad att säga nåt om att en lyckad typ av bantningsmetod också skyddar mot cancer. I det senare fallet krävs mer än personlig erfarenhet, det krävs vetenskapliga studier.

  Numera är vitt bröd en lyx jag unnar mig på speciella högtider. Fast jag har fortfarande svårt att kocka sockerberoendet… Suck.

 2. Daniel skriver:

  ArchAsa: Jo jag håller med dig till fullo.

  En helt annan sak: Ordet ”Dieter” skrivet med stora bokstäver ser roligt ut nu ser jag. Ser ut som jag talar om någon tysk snubbe…

 3. Pekka S skriver:

  Jag tror att man ska vara försiktig med det evolutionära tänkandet. Det kan säkert stämma att vi åt mycket kött och fett som jägare/samlare, men måste mättade fetter därmed vara nyttiga och/eller ofarliga?

  Detta är såvitt jag ser det ingen nödvändigt slutsats, även om det givetvis kan stämma. Det kan även vara som så att mättat fett i någon mening är skadligt, men att vi anpassat oss till att inte ta större skada. Tänk då på att vi endast hade en livslängd ca 30 år under denna period. Det finns många sjukdomar, t ex cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, som ofta inte hinner uppstå på så kort tid. Men om man lever till 80 är läget annorlunda.

  Notera att jag med ovanstående inte vill påstå att LCHF eller andra dieter måste vara skadliga. Vill bara påpeka att man med hänvisan till det ”naturliga” eller ”evolutionära” inte bör för säkra slutsatser om nytta/skada.

 4. Daniel skriver:

  Pekka: Nej måste måste det inte. Men jag vill nog ändå finna det rimligt att det inte är farligt om det utgjorde en viktig basföda under miljontals år för homonoider. Inte minst för Homo Neanderthal – som åt i storleksordningen 80% landanimalisk föda. Med tanke på att det var en framgångsrik art så länge som det var, och med en sådan ”köttig” diet, så borde annars evolutionen utraderat dem. Nu är de förvisso utraderade, men det berodde knappast på dålig hälsa, utan på förändrad livsmiljö (cro magnons inträde eller brist på jaktbyte eller båda ting)

 5. Madison skriver:

  Den mest framgångsrika människoarten genom tiderna är ju vi som lever idag, i den rika västvärlden. Vi är både friskare och lever längre än neandertalare och de andra människoaporna.

  Hur förklarar LCHF det?

  (Det är nog inte läge att jämföra övervikt och sockerberoende med pest, kolera och allt annat vi som regel slipper idag.)

Kommentarsfältet är stängt.