Fuck Buddha too

Här i västvärlden vill vi gärna tycka om Buddhism. Vi glömmer så lätt bort att den religionen likt alla andra religion så ofta kommer med otrevliga bismaker. Ta tex hur den håller tillbaka utvecklingen i massor av länder genom sitt grepp om samhällsstrukturen. Den är med och bidrar till ett stelt klass/rank/kast-tänkande. Eller som Björk (1995) uttrycker det:

“I do not believe in religion, but if I had to choose one it would be Buddhism. It seems more livable, closer to men… I’ve been reading about reincarnation, and the Buddhists say we come back as animals and they refer to them as lesser beings. Well, animals aren’t lesser beings, they’re just like us. So I say fuck the Buddhists.””

”just like us” – det håller jag inte med om. Men hon har en poäng. Något stinker med religioner som sätter människan som en högre värderad skapelse rent värdemässigt. Det leder oundvikligen till legitimerad humancentrerad arrogans – som knappast behövs.

Varför utrotas Indiens tigrar? Jo för att fromma buddhister i på tibetanska platån vill ha tigerskinn till religiösa högtidskläder. Buddhismens hyckel vet inga gränser. De må blåsa sina jävla sandaler och be för krypen de trampar ihjäl. Men i det stora hela är det bara kosmetika på buddhismens CV.

Annonser
Det här inlägget postades i Religioner, Värderingar. Bokmärk permalänken.