Istid

Dagar som dessa, när snön faller och temperaturen på nästan ingen plats i Sverige stiger över nollstrecket så känns allt tal om en global uppvärmning avlägsen. Det felslut man gör då är att blanda samman regionala fenomen med ett globalt. Det är även frågan om väder, inte klimat i sig. Sen en tredje aspekt som tåls att tänka på är ju att flera fenomen kan ske samtidigt – i teorin är det inga som helst problem för jorden att hamna i både nedkylning och uppvärmning samtidigt. Det tar oss in på den fjärde aspekten – negativ och positiv feedback. Kyla kan ge värme och vise versa.

Klimat och meteorologi är extremt komplicerat med oräkneliga mängder variabler som verkar och påverkar, förstärker och förändrar. Bara dårar vill förenkla det till common sence.

2009 var överlag ett varmare år än genomsnittet – inte minst i Sverige. Trots att det under vintern kom in en massa kyla så är genomsnittet för de flesta månader över medel.

Men en dag som denna, då man nästan förväntar sig att se inlandsisen växa fram och horder av mammutar beta på den skånska slätten är det svårt att förhålla sig rationellt.

Glacialen – alltså nedisning åter efter holocen-interglacialen – den skulle ju faktiskt kunna vara på väg nu. Tur jag har konjak hemma.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.