Därför ska vi inte alls spara på energi

Kallaste vintern på Norra halvklotet på många år. Då påminns man om hur ogenomtänkt allt snack om att spara energi är och att vi är duktigt beroende av alla energiresurser som vi kan hitta, även de som inte är helt miljövänliga.

Det är lätt att krama varandra och sjunga cumbaya om en fossilbränslefri värld, så länge temperaturen ligger på rätt sida om nollstrecket. Väldigt lätt.

Det sägs av miljötrollen att framtidens barn kommer hata oss ifall vi inte gör något åt utsläppen. Jag är rätt säker på att de kommer skita i vårat ansvar kring ökade globala temperaturer när de inte ens har mat för dagen pga att de fortfarande lever med ineffektiv stenåldersteknologi och händerna knutna bakom ryggen.

Man expanderar sig ur fattigdom, man sparar sig inte ur det. Västvärldens välstånd är byggt på att vi hade billig och effektiv energi från fossila bränslen och kärnkraft under 18 och 1900talet. Vi måste åter nå dit och även hjälpa resten av världen med det. Och då kan man inte exkludera en massa utmärkta energikällor för att blidka en miljörörelse som inte alls vet sitt, ditt, mitt eller jordens bästa.

Självklart är förnyelsebara miljövänliga energikällor bra – som komplement. Inte som ersättning. Den dagen vi kan fortsätta expandera världens energianvändande – och inte spara – och använda förnyelsebar energi endast – finns inte i sikte ens.

Folk frös ihjäl i det här landet för 200 år sen när folk levde jordnära. Folk fryser ihjäl världen över idag för att de lever jordnära (folk dör ju som flugor i Polen). Svenskar fryser inte ihjäl idag eftersom vi lever med och nyttjar saker som tex kärnkraft. Det borde en vind och solkraftskramande miljörörelse tänka på lite mer.

Jag vill se Sveriges energibehov täckas av obefintlig svensk sol en mörk vinterdag med minus 40 grader – eller av igenfrusna vindkraftverk. Det går inte att nyttja sådan energi utan att vi måste importera den söderifrån och göra oss osunt beroende av andras välvilja och priser. Beroendeskap av andra leder ofta till konflikter när olika intressen förr eller senare stöts mot varandra. Konflikter om resurser behöver vi knappast mer av i världen. Det räcker med att mellanöstern håller oss som gisslan kring oljan. De ska inte hålla oss som gisslan kring solkraft också.

Uppdatering: mer artiklar har dykt upp under dagen. Jag vill också betona och förtydliga att jag inte menar att billig energi i sig är det som gör oss välmående, utan allt det som det leder till (effektiv industrialisering, teknologisk och vetenskaplig utveckling). Det var kanske inte helt tydligt i bloggposten så det får jag be om ursäkt för.

Det här inlägget postades i Andra vetenskaper, Geologi, Miljöfrågor, Politik & ekonomi. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Därför ska vi inte alls spara på energi

 1. mjn skriver:

  ”Folk fryser ihjäl världen över idag för att de lever jordnära (folk dör ju som flugor i Polen)”

  De flesta som frusit ihjäl här i polen är berusade hemlösa i storstäderna. Det är inte särskilt jordnära leverne. Snarare är det en brist i det sociala skyddsnätet som visar sig på det här viset. Tragiskt, men knappast relevant för din argumentation här. Trots allt finns massor av billig kolkraft i Polen 🙂

 2. Daniel skriver:

  Det är naturligtvis kopplat till att billig energi är ett måste för all annan teknologisk och industriell utveckling.

 3. mjn skriver:

  Jag menade snarare att de polacker som fryer ihjäl inte gör det på grund av någon miljö-/energipolitik.

 4. Daniel skriver:

  Lösningen är iaf alltid hög levnadsstandard. Och den kräver mycket energi. Och eftersom Sverige knappast är bra i frågan så får vi den absurda situationen att företag måste dra ner på produktionen, för de har inte råd med elpriset som stiger. I Sverige fryser inte så många ihjäl, men onödigt dyr energi drabbar oss ändå.

 5. Kajsa skriver:

  Växthuseffekten och spara energi står mig upp i halsen. Kallast på 30 år, isen vid sydpolen växer och Fredrik Reinfeldt flyger 2.8 varv runt jorden på ett år. ”Förbjud korna att fisa” my ass.

 6. Daniel skriver:

  Kajsa: Nu ska man dock inte blanda samman väder och klimat. Det är lätt att tro på en klimatförändring en majdag med 30 graders värme. Desto svårare en januaridag med 30 minus. Det är därför som endast längre statistik över temperaturen på längre sikt är viktigtast.

Kommentarsfältet är stängt.