Sand

Ett av ”mysterierna” inom geologi ligger inom sedimentologin. Det saknas helt enkelt grundfysikaliska formler som kan förklara/definiera hur sand rör sig. Nej allt man har är aero och hydrodynamik (som är bra på att förklara gaser och vätskors rörelse) och lite om kohesionskrafter för gravitationsprocesser. Man har även såklart försökt beskriva sorteringsprocesserna som sand håller på med när det rör sig. Likaså finns det gott om fysik för att förklara hur fasta föremål kan röra sig och omformas pga temp och tryck. Men inte specifikt hur sand rör sig som helhet, tex på egen hand av gravitationsprocesser. Sand är fortfarande rätt så mystiskt ibland i hur det formar och sorterar sig efter rörelse.

Det forskas hysteriskt om hur sand rör sig bland sedimentologer, inte minst i USA, men man märker att det saknas grundfysik som kan förklara det hela på vissa plan. Det skulle behövas fler superbegåvade fysiker som försökte ge sig på att definiera sandrörelserna matematiskt helt enkelt – dvs se vad son skiljer sand från vätskor och gaser (och fasta ämnen för den delen) när det gäller rörelser. Det har jag läst och hört många sedimentologer säga under mina studier att de ville skulle finnas. Sandrörelser förklarat matematiskt helt enkelt. Jag börjar så smått förstå vad de menar nu.

Det här inlägget postades i Andra vetenskaper, Geologi, Studierna. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Sand

 1. mjn skriver:

  Granulära material, av vilka sand är ett, är ett mycket aktivt forskningsområde. Anledningen till att vi ente vet mer om hur sand beter sig beror inte så mycket på brist på forskning utan förklaras väl av namnet området sådan forskning placeras inom: icke-linjära/komplexa system. Det är helt enkelt skitsvårt att beskriva hur icke-linjära system uppför sig. Till och med inom ett område som hydrodynamik, där de grundläggande ekvationerna (Navier-Stokes) är kända har man svårt att förstå många fenomen. Nå, sand är än värre.
  Jag skrev om svårigheterna att förstå sig på granulära material på en vetenskapsblogg för ett par år sedan.

  Visst är det intressant att ett så till synes enkelt system som sand skall vara så notoriskt svårt. Ulf Danielsson, fysiker från Uppsala, hävdar ofta att anledningen till att t.ex. partikelfysik är så framgångsrik är att de sysslar med relativt enkla problem. En proton är en proton, men sandkorn kommer i miljarder varianter…

 2. Daniel skriver:

  Mjn: Tackar för svaret, jo, även inom rent grundläggande sedimentologiska frågor blir det svårt med sand. Hur som du säger ett sandkorns utfromning kan påverka så jäkla mycket i vad sanden kan åstakomma och bete sig. Jag önskar att jag hade sparat undan alla sedimentologi-bloggposter jag läst där sedimentologer funderade om sand, så att du hade fått kunna ta del av det. Kanske skulle en del frågor kunna besvaras om bara en fysiker hade tittat på dem.

 3. Daniel skriver:

  Jag ser även att ni tittar mycket på sorteringen hos partiklar som ni skakar runt, det gör inte helt oväntat sedimentologer också – sjukt mycket t om och på många fler absurda och smutsigare sätt. Jag har ingen som helst tvekan vad gäller att fysiker är bättre än sedimentologer på att förstå teorin bakom partiklars rörelse, men jag skulle tro att alla de miljarder timmar som sedimentologer leker med sand i sina labb skulle kunna bidra med empiriska erfarenheter som fysikerna skulle gilla.

  Kanske skulle en massa konferenser där sedimentologer och fysiker fick utbyta erfarenheter och kunskaper leda till nya insikter. Mer tvärvetenskap åt de granulära materialen helt enkelt. 🙂

 4. ANDJELKO skriver:

  SAND är ett mysterium i samband med gravitationskraften po dess teritorium, är att
  geavitationskraften HÄLLER ut i rymden med den värme som skapade av den mänskliga faktorn.
  Skapat ett vakuum i jordskorpan medför många problem på ytan av vår planet det är ”jordbävningar uppstår” (inträffar) av vakuum kraften i jordskorpan, och finns det ingen fred hos vulkanisk massa plus
  många naturkatastrofer.
  NORD-ocg SYDPOLEN närmar sig till varandra ocg
  skapar störe diameter om ekvatorn på vår planet.

 5. Daniel skriver:

  Andjelko: Vad fan svamlar du om?

 6. mjn skriver:

  Nu sysslar ju jag inte als med något som ens liknar granulära material utan kan det området ungefär lika bra som vem som helst som läst fysik och har ett kursivt intresse av området.

  Rent allmännt tror jag dock att mer diciplinöverskridande arbete är nödvändigt, men det finns också många problem med sånt som man inte ens tänker på vanligen. Ett sådant bekymmer är att man ofta talar olika språk – man har olika namn för fenomen, olika konventioner när det gäller ekvationer osv. Det gör att det kan vara väldigt svårt för t.ex. en sedimentolog att förstå en artikel skriven av en fysiker och vice versa, även om artikeln kanske är oerhört relevant. Ett relaterar problem är att olika förkunskaper och syften gör att lämnar ut saker som anses ”självklart” eller struntar i att presentera just de detaljer som är användbara för den andra gruppen. Där kunde en gemensam konferens eller workshop vara till nytta.

  Fast jag tror att det finns ytterligare en begränsning som ligger bakom sedimentologernas brist på fysikunderstöd; eftersom granulära material är svåra att förstå måster fysiker jobba med mycket enkla idealiserade system för att kunna komma fram till allmänna lagar. Jag tror helt enkelt att i dagsläget är de system fysiker jobbar med för enkla för att kunna vara till direkt nytta i den ganska stökiga verkligheten. Man får nog vänta ett tag för att fysiken skall hinna ikapp.

 7. Peter skriver:

  Kom ner på jorden Andjelko.

 8. ANDJELKO skriver:

  PER EROKSSON han kom ner på jorden från Vinova och
  landade på Lunds marken plus stationerad vid Lunds
  Universitet som ”REKTOR”, och liknar som den verkliga
  jordens mannen.
  Fråga honom om filmen eftersom han fick från mig på hans sista seminariet i MALMÖ.

  PETER
  *********************************************
  REKTOR vid Lunds Universitet +> han vill bli ännu större sensationell jägare på kvalificerade kompetensen eftersom han inte har något förtroende för dem som är ”socialuppgraderade” i
  AKADEMISKA EXAMEN UTAN KOMPETENSKRAVET.

Kommentarsfältet är stängt.