Att inte förstå mänskliga behov av det taktila

Böcker i pappersform kommer inte försvinna, även om Falkvinge vill det (snarare än spår det som han själv tror). Det faktum att sådana märkliga människor som mig vill köpa böcker i pappersform innebär att det finns en marknad för det och att eboksläsare inte alls kommer kunna slå ut allt i en bredsida, utan bara nischa sig. Rick vill se de giriga förlagen stupa, och det kan jag sympatisera med, men det kommer inte ske bara för att text kan läsas på en lcd-platta.

Böcker har funnits i 500 år, de försvinner inte bara för att det för en del av marknaden har dykt upp elektroniska alternativ. En bok för 20 spänn kan jag slänga på stranden, låta solen steka på den, inte oroa mig för att den ska gå sönder eller stjälas, men en e-läsare är desto fragilare och mer stöldbegärlig – och även om man uppfinner en med engångsböcker, dvs en för 20 kronor, så kommer den istället dras med den värdelösa egenskapen att man då måste anpassa sitt läsande efter ett viss teknisk begränsning. Och då är all finess med att ha en ”smidig” eläsare borta och pocketen är ett bättre alternativ.

Eböcker och digitala foton fråntar inte oss behovet av vissa föremål. Det är fullständigt felaktigt att jämföra bokens förestående död med lp-skivan eller cd-skivans. Det är öht inte jämförbara objekt. Du ska jämföra pappersboken med pennan. Den försvann inte bara för att vi uppfann skrivmaskin och sedemera datorn eftersom den har dels en viktig praktisk funktion fortfarande och så har den andra aspekter som ny teknik inte kunde ersätta. Ny teknik kan inte ersätta ett vackert inbundet band i bokhyllan. Inte idag, inte om 1000 år.

Är det något som kommer överleva riktigt länge av människans alster så är det den tryckta boken – eftersom den är en del av vår själ och ofta ett stycke konst. Vi kan även jämföra med andra saker – ta tex hur scrapbooking och annat oteknologiskt pyssel ökar enormt i västvärlden. Folk har kunnat klippa och klistra ”snygga” saker på datorn i 20 år i dtp-program. Men det har inte haft någon som helst effekt på folks behov av att leka med sax i vanligt papper. Tvärtom verkar det driva folk FRÅN det elektroniska till något fysiskt, mer taktilt.

Annonser
Det här inlägget postades i Historia & arkeologi, Politik & ekonomi. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att inte förstå mänskliga behov av det taktila

  1. Cosmolito skriver:

    Äh Rick försöker bara vinna billiga poäng bland sina teknokratvänner, fast han verkar inte ens förstå den fundamentala skillnaden mellan ett bokförlag och ett tryckeri….

  2. Ping: Bokens uttjatade död « Geobastard

Kommentarsfältet är stängt.