Pizzamisär

Det är bara så enkelt – folk kan inte göra goda pizzor på pizzoriorna idag. Det är säkert minst 10 år sen jag fick en riktigt god pizza av ”svensk typ” senast. Nu ska det vara antingen vidriga sunkiga flottmonster som görs på grossist-recept av oengagerade bittra jugoslaver eller så smaklösa dyra eländen med ruccola och parmaskinka som görs av pretentiösa nyutexaminerade svenska rikemanskockar som vill göra ”äkta italienska pizzor” så som pappa Dinkenspiel sagt att de smakade på besöket nere i Rimini 1972.

Folk yngre än mig vet nog inte vad jag talar om, men på 80talet och en bit in på 90talet fick man förbannat mycket godare pizzor än idag. Det var något speciellt med allt hur de gjordes och hur de smakade.

Och ta pizzasalladerna idag. Här trycker de i en massa örtkryddor som gör att allt smakar skit. En pizzasallad ska vara vitkål (finstrimlad!) vinäger, olja, salt och svartpeppar. Inte Knorrs italienska salladskrydda som dryper av glutamat och torkad lök.

Pizzan som en god matupplevelse är död.

(Denna bloggpost korspostade jag även på Lundagillet, där den såklart egentligen mer hör hemma)

Advertisements
Det här inlägget postades i Idioter & idioti, Personligt. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Pizzamisär

  1. Johnny skriver:

    Haha: ”oengagerade bittra jugoslaver”. Du kan då sätta en träffande stämpel på folk. 😀
    Du har rätt i att pizzorna var godare förr, men det är svårt att sätta fingret på’t.

  2. Bo Jonsson skriver:

    Måste bara ge dig ett bra recept på sallad:

    http://alpinechar.blogspot.com/2009/11/pizzasallad.html

  3. Johnny skriver:

    Olja i n n a n vattnet, och sen bort med vattnet? Åfan, kanske tål att prövas.

  4. Daniel skriver:

    Johnny: Det är möjligt att det var jugoslaver som gjorde pizzorna även på 80talet med, men de var bättre på´t då 🙂
    Bo: Jag kommenterar ditt recept på din blogg.

  5. Bo Jonsson skriver:

    Tack för receptet Daniel. Detta ska testas till helgen! Knaprig pizzabotten med tomatsås gjord med kärlek (kärlek innebär tuggmotstånd i tomatsåsen – inget j-a halvfabrikat som kan penslas på pizzan, utan som måste röras om).

  6. Daniel skriver:

    Japp, glöm inte att salladen måste stå ett par dygn minst. Dvs om du ska äta den till helgen är det idag du ska göra den 🙂

Kommentarsfältet är stängt.