Time’s Eye

Helt plötsligt förflyttas snabbt solen över himlen för människor världen över. Något dramatiskt har hänt men det framgår inte omedelbart vad. Det är det enda de har gemensamt eftersom de befinner sig i olika tider i vår historia. Några är soldater i den makedonska arméns kampanjer i Indusdalen. Vissa är tedrickande brittiska soldater som slåss för drottningens imperium. Andra, från 2037 är kosmonauter på väg hem från ISS när jorden helt plötsligt förändras under dem.

Utan någon som helst förvarning blir jordklotet ett lapptäcke av dessa olika tidsåldrar från ett två miljoner år långt tidsspann. Det är dock i stort en tom jord där endast ett fåtal lapptäcken kommer från tidpunkter med civilisation. Urvalda delar kan därför tyckas. Merparten av jorden är således becksvart och totalt folktom om natten.

Det är en jord som också pga detta drabbas av otaliga miljökatastrofer när olika tidsåldrars land och luftmassor möts. Inlandsis från någon istid som dyker upp mitt i varma holocene-skogar ger otroligt instabila väderförhållanden och superceller av stormar bildas överallt. Och vad som sker under jordytan när en planet byggs om är såklart även det inte utan biverkningar. Jordskalv, vulkaner. Allt är vardag på en helt ny lapptäckeplanet.  Som geologistudent med passion för science fiction trivs jag såklart som handen i handsken.

I Arthus C Clarke och Stephen Baxters bok Time’s Eye från 2003 möter vi alltså på ett mysterium av otroliga mått. Varför har detta hänt, varför har just vissa rutor av jorden satts samman i denna ”nya” planet och inte andra och vad är de där mystiska sfärerna som syns på en del platser.

Men det riktigt intressanta är, vad händer med folk som möter varandra från olika tidsperioder. Vad händer egentligen när Djingis Khan och hans skoningslösa ridande horder drabbar samman med Alexanders ärrade makedonska arméer i ett stort slag utanför Nebukadnessars Babylon. Vem är historiens störste och skickligaste krigsherre egentligen? Vem vinner och varför? Det får vi veta och det övertygar mig.

Det är pojkaktiga frågor javisst, men det är totalt omöjligt att värja sig mot. Boken är hejdlöst spännande utan någon som helst dötid. Det är därför en rätt ovanlig bok med Baxter-mått mätt då han ibland kan fylla böcker med 3/4 pladder innan poängen så småningom dyker upp i sista kapitlet. Troligen är det Arthur C Clarkes bidrag skulle jag tro – eller bara ett resultat av en kombination av de två herrarna. Boken är definitivt skriven av Stephen Baxter skulle jag iaf gissa. Språket, stilen är helt hans. Men tempot och strukturen är någon annans.

Det är hur som helst en mycket trevlig bok som jag ger 4a av mongolerna avhuggna brittiska soldaters huvud av 5 möjliga. Time’s Eye är hård science fiction med vetenskapliga diskussioner om tid och relativitet – så om du söker en bok som bara precis handlar om relationer så ska du leta vidare.

Det här inlägget postades i Andra vetenskaper, Historia & arkeologi, Litteratur, Science Fiction. Bokmärk permalänken.