SGUs karttjänst förbättrad!

Nu har karttjänsten ”kartgenerator” på SGU blivit lite bättre (eller det har den kanske varit ett tag, jag har dock inte märkt det förrän nu). Man kan nu söka upp ett område i Sverige och sen välja att ”beställa” en karta över det området – till epost på pdf! Gratis!

Man gör först ett val med en markering, sen blir det området omgjort till en mer detaljerad pdf som skickas till din epost tämligen direkt. Och jag testade och det blev en bra karta som även visade förkastningar och sådant med legend över det man ser.

Gäller berggrund, jordarter osv. Hur kul som helst. Funkar med olika upplösning för olika delar av landet dock så det är inte säkert att det finns just för din hembyggd. Jordarterna i norra Sverige är inte lika kartlagda som de i skåne tex osv. Här är den förenklade jag beställde över Lund med omnejd som exempel på en A3 och här är en A4 över Stockholms berggrund. Ligger på deras server i 5 dagar. Man kan givetvis spara över det på sin hårddisk för utprintning.

Det är sånt här som är bra med Sverige. Här finns det alltid en chans att sådana här tjänster dyker upp och är gratis. I de flesta andra länder finns inte sådana här tjänster, och finns de så kostar det alltid pengar.

Annonser
Det här inlägget postades i Geologi, Skåne, Tips. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till SGUs karttjänst förbättrad!

 1. Åse Wästberg skriver:

  Kul att du uppskattar vår nya tjänst och även rekommenderar den till andra. Vi arbetar vidare med att utveckla den och fler karttyper kommer under att lanseras under året.

 2. Daniel skriver:

  Åse: Visst finns det mer man kan önska, men jag läser på er sida att ni är medvetna om de kvalitetsönskemål som folk har om detaljer osv, så jag klagar inte. Detta är en utmärkt tjänst som det är, även om den såklart kan bli bättre.

  Jag skulle föreslagsvis vilja ha fler möjligheter vad gäller skalorna på kartorna man beställer.

 3. Åse Wästberg skriver:

  Då måste jag nog göra dig lite besviken för skalområden är inte det som står högst på prioriteringslistan…. men du är å andra sidan inte ensam om ditt önskemål. En del av databaserna är insamlade för ett visst skalområde och de gör att vi vill presentera dem så. De interpolerade kartorna skulle kunna vara mer dynamiska i sitt val av skalor. Men närmst i tur står fler geokemiska kartor.

 4. Daniel skriver:

  Åse: Det låter bra. Tackar för att ni lyssnar och svarar på önskemål!

Kommentarsfältet är stängt.