Geoquiz

Det var länge sen jag testade era kunskaper. Vilka tre faktorer är de viktigaste för att luften i t ex Dalarna är torrare än luften i Halland. Den som prickar in flest rätt vinner.

Annonser
Det här inlägget postades i Geologi. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Geoquiz

 1. Mikah skriver:

  Här mina ”kunskaper” alt. kvalificerade gissningar.
  1. Dalarna ligger i inlandet.
  2. Dalarna ligger ej vid kusten.
  3. Fuktigheten försvinner i de norska fjällen.

 2. Daniel skriver:

  Mika: Punkt 1 och 2 av dina gissningar är ju egentligen exakt samma variabel, men bara olika aspekter av den… Jag tror att du får formulera om dig lite.

 3. Mikah skriver:

  Nah,kan egentligen inte. Vi får cutta ned mina gissningar till två. 🙂
  1. Högre luftfuktighet vid kusten. Lägre luftfuktighet inlands.
  2. Fuktigheten från havet (västvindar/Atlantvindar) försvinner/regnar/snöar ned i de norska fjällen. Kvar blir torrare vindar över Dalarna.

 4. Daniel skriver:

  Mikah: Vi ger det en dag till ifall fler vill vara med och gissa.

 5. Bo Jonsson skriver:

  Polarcellen och mittlatitudcellen stångas någonstans vid 60:e breddgraden. Polarcellens högtryck och mittlatitudens mera lågtrycksbetonade, och varmare (= mera fuktig luft) vädersystem ger en hel del nederbörd i trakten av den 60:e.

  Men, precis som Mikah skriver, den mesta nederbörden blir oreografisk över Norge då den fuktiga luften ska ta sig över kölen.

  Att lågtrycken kommer västerifrån beror i sin tur på corioliseffekten (alltså jordens olika hastighet vid olika latituder, det som gör att flottan vid ett skott söder-norr träffar öster om om målet om man siktar rakt på).

 6. Daniel skriver:

  Bo: Jag gillar din ”flottan-analogi”. 🙂 Inte var dag man ser en sådan koppling till Corioliseffekten. Huruvida det är det svaret jag söker eller inte får vi se imorgon.

Kommentarsfältet är stängt.