Det måste nog vara ett flexibelt system

När jag gav en bredsida åt LUS töntiga trädsågar-ideer så tog jag aldrig upp min syn på själva motivet bakom. Nämligen utländska mastersstudenters rättigheter. Problemet i ett nötskal:

LUS gör felet att tro att alla utländska studenter som kommer hit är fattiga studenter som härmed ges en chans till bildning i Sverige – som de på detta sättet då berövas. De gör också misstaget att underskatta att alla dessa utländska studenter faktiskt kostar LU och Lund pengar på många sätt. Kritikerna av fria studier för utländska studenter gör misstaget att inte förstå att vissa av studenterna ju faktiskt är fattiga och att flertalet masterskurser skulle få svårt att hållas öppna om det inte vore för gäststudenterna. Tex är det fallet för bergrundsgeologin i Lund som bara har ett par svenska studenter.

Lösningen som gör flest nöjda är kanske att se om väldigt populära utbildningar, där de utländska studenterna tar platser från svenska och där studenterna i regel kommer från demografiskt rikare grupper i sina hemländer får punga upp pengar. Och så får mindre populära utbildningar fortsätta vara gratis. Inte för att det är en jättebra lösning det heller, men för att alternativen; att ha det som det ser ut nu, eller låta alla betala är sämre alternativ.

Det här inlägget postades i Andra vetenskaper, Geologi, Idioter & idioti, Politik & ekonomi, Studierna. Bokmärk permalänken.