Jordbävningsvapen

Veckans osmakliga tokeri står Venezuelas president Hugo Chavez för som seriöst tror att jordbävningen på Haiti var orsakad medvetet av USA, kanske som ett test innan man använder det på Iran eller Venezuela. Ett jordbävningsvapen. Detta enligt hans ”experter”.

Ja. Ett par mindre problem med detta. Dels krävs vissa saker för att det öht ska bli jordbävning på en plats. Det måste till en situation där det finns uppbyggda spänningar i berggrunden. Det är egalt ifall en jordbävning är artificiell eller naturlig, om den ska frambringas handlar det om berg som måste röra sig. Och då handlar det om tektoniska plattor som ligger i spänning mot varandra. Jordbävningar är helt enkelt det som sker när dessa lossnar efter att spänning byggts upp under en längre tid. Att spåra upp sådant idag är omöjligt. Man kan anta att det på en plats där det är väldigt jordbävningsbenäget kan ha börjat byggas upp spänningar, men det är lite som att en blind försöker skjuta prick ifall man skulle träffa rätt. Om inte mina professorer i tektonik och vulkanism vet hur man exakt kan säga var som är ett ställe där spänningar har byggts upp, så vet inte amerikanska försvaret det heller. Fast det är klart. Om man spränger bort ett par miljarder ton så skakar ju berggrunden var som helst. Även utan tektonisk spänning. Men det förklarar jag lite längre ner varför det inte är ett giltigt alternativ.

Sen har vi ju då även problemet med maskinen som orsakar detta och vad den skulle vara. Vi snackar miljarder ton berg som på något sätt ska knuffas i rörelse. Det kräver krafter som jag betvivlar att jordens samlade kärnvapen arsenal kan klara av. Och ljudvapen osv som skulle klara detta med svängningar, det är extremt osannolikt. Dels kraften bakom ett sådant vapen, dels att det ofrånkomligt bildas en sekundär signatur om någon försöker på att påverka berggrunden i en sådana skala. Kort sagt: Om ett vapen av någon sort fick berggrunden att röra sig, då skulle enkel seismik ha upptäckt det. Och det finns tusentals seismologiska inrättningar världen över. Och det här med ljudvågor lämnar också ett annat bekymmer (förutom att träffa rätt och att inte märkas) och det är att fortplantningar av vibrationer kräver exakt kännedom om strukturen i berggrunden, för att den inte ska försvinna i någon sprickzon eller i en mjukare/porösare berggrund som äter upp kraften. Återigen något vi inte har med 100% säkerhet om underjorden.

Bara ett mycket konspiratoriskt och ovetenskapligt sinne kan tro på berättelser om jordbävningsvapen.  Fast Chavez är inte ensam. Det dräller av tokiga ryssar och kineser som tror att USA ligger bakom jordbävningar världen över. Det skrämmer mig att så många inom svenska vänstern tycker att Chavez är en i andra fall bra politiker. Man kan inte vara selektiv kring folks mentala hälsa och säga att han är ett geni ibland och en byfåne ibland. En person som är paranoid är alltid paranoid och aldrig mer än skenbart vettig. Chavez är en tok. Punkt.

Det här inlägget postades i Andra vetenskaper, Geologi, Idioter & idioti, Politik & ekonomi, Science Fiction. Bokmärk permalänken.