Nej Pär, du har fel.

Pär Holmberg avfärdar att skånska vintrar skulle vara kyligare än norrländska. Pär Holmberg gör så utan att motivera det närmre än att det skulle var en myt. Pär Holmberg behöver gå tillbaka till skolbänken.

Vi kan ju börja med luftfuktigheten. Vi svettas av en anledning, därför att det hjälper till att avkyla kroppen när fuktigheten på den ökar. Fukten på huden fungerar som en snabbare avledning av värme. På detta sätt kyls vi alltså snabbare när vi blir fuktigare. På samma sätt hjälper också svett föga för att kyla av dig om det är luftstilla och hög luftfuktighet eftersom även luftrörelsen är viktig rent reellt. Det är därför som vi upplever det som markant varmare i en låglänt fuktig vindstilla djungel än i en blåsig höglandsöken vid samma temperatur. Men även i en vindstilla situation skulle en skillnad märkas – alltså är det inte bara luftrörelsen som spelar roll.

Effekten av en hög luftfuktighet är att kroppen kommer i direkt kontakt med den omgivande temperaturen och den negerar kroppens svetts avkylande funktion – eller förstärker den vid uttorkande luftrörelse. Det är därför som det är direkt farligt att bli svettig eller våt i kyla – just för att avkylningseffekten BLIR större när din hud blir fuktigare. Precis som din hud blir fuktigare vid hög luftfuktighet.

Människan kan uppfatta utomhustemperaturen på två sätt. Dels genom att kroppen direkt kommer i kontakt med solens strålning och dels med bakgrundsstrålningen från molekyler i vår omgivning eller i atmosfär. I det sista exemplet spelarvatteninnehållet i luften roll eftersom vatten leder värme bättre än luft med något i storleksordningen 20 ggr. Alltså, om luftfuktigheten är hög så kommer du ha en snabbare ledningsförmåga av lufttemperaturen gentemot huden.

Suck. Inte konstigt att folk inte tar meteorologer på allvar när de ofta inte kan ens grunderna i sin egen vetenskap.

I skåne är luftfuktigheten högre än i Norrland, och detta i kombination med mycken blåsighet gör att en skånsk vinter av alla som upplevt den upplevs som förvånansvärt kall vid motsvarande temperaturer i andra delar av landet. Det har inte med några psykologiska faktorer att göra som Pär försöker svamla till det om.

Annonser
Det här inlägget postades i Andra vetenskaper, Miljöfrågor. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Nej Pär, du har fel.

 1. Thommy M. skriver:

  Jag var i Funäsdalen veckan efter nyår med -20 till -30 och det var rejält kallt för en skåning även om det inte blåste. Jag klädde mig enligt skalmetoden med dubbla långkallingar, byxor och fodrade skidbyxor nertill och liknande upptill. För att testa så klädde jag på mig samma mundering när jag kom hem till Lund. Det blev otroligt varmt med Lunds -7 och 12 m/s vind. Så jag ger nog Pär Holmberg rätt trots allt.

 2. MrArboc skriver:

  Nu tar jag rakt från minnet som givetvis kan vara felaktigt, men jag tror mig minnas att vid -12C så är luften mättad på fuktighet då den innehåller ungefär 2 gram vattenånga per kubikmeter.

  Den avkylande effekten pga luftfuktighet är därför så liten att den är försumbar, och skillnaden mellan Skåne och exempelvis Lapplands inland försvinner också – även här uppe är luften mättad vintertid.

 3. Daniel skriver:

  Det är nästan aldrig kallare än -10 i skåne. Så att effekten minskar ju kallare det blir, det är rätt irrelevant. Jag tycker som de flesta andra skåningar att de ggr man har upplevt -20 eller mer så är det lättare att vistas ute i än -5 eftersom det i regel aldrig blir -20 i skåne utan kraftfulla högtryck som gör det vindstilla och torrt.

  Förövrigt är det som jag sa kombinationen med blåsigheten här nere som gör upplevelsen kallare. I skåne är det i regel aldrig vindstilla någonsin.

 4. Ricci skriver:

  Om inte luftfuktigheten har någon betydelse kan man göra ett litet expriment…

  Gå in i en bastu med 80 grader och ta tiden hur länge du tycker det är bekvämt.

  Sätt sedan ner hand/fot i ett stort kärl med 80 graders vatten och ta tiden hur länge du tycker det är bekvämt.

  Det är rätt stor skillnad när det gäller luftfuktighet…

 5. Lundabo skriver:

  Håller med om att Pär har fel. Jag har själv vistats i 20 – 30 grader kyla där det är ett inlandsklimat dvs väldigt torrt. Det är inga som helst problem att vara där om man har rätt kläder. Även väldigt tunt klädd känner man kylan mindre.

  I skåne har vi ett fuktigt kustklimat och den lilla fukten som finns här slår hål på den kroppsfukt vi normalt omger oss med.

  Jämför med en bastu. Ha en hellt torr bastu och du kan utan större problem ha en temperatur som ligger runt 100 grader, häll bara några droppar vatten på värmeaggregatet och du måste lämna bastun en kortare tid.

  Med storsäkerhet kommer vi i Skåne märka skillnad på kylan här om det nu blir så att Öresund fryser till ordentligt och isen lägger sig runt våra kuster. Vi kommer då att få en märkbart torrare kyla, även om kylan redan nu ä torr. OBS jag pratar då inte om fuktighet i % utan promille räcker. Vår kropp är känslig.

  Fråga människor som går ut i naturen väldigt tidigt på morgonen för att se på djur och därför ligga stilla väldigt länge i gömslen. Den som gör det och har erfarnhet duschar eller tvättar sig inte på morgonen (hygieniskt nä) detta för att inte tvätta bort den fukt och fett hinna som bildats på kroppen under natten, tvättar man sig är det garanterat att man fryser efter en timme i gömslet, bättre då att ev lukta lite ingrodd svett.

 6. Lundabo skriver:

  Du har rätt så långt att vid så sträng kyla är skillnaden liten men märk väl bara om vårt hav runt skåne fryser till. I norrlande där det vid den kylan inte finns öppet vatten är luften inte mättat håller mindre vatten än vad som behövs för att mätta den. Jämför med att sitta brevid en älv eller vid bottenviken innan den fryser till, det ÄR kallare.

 7. Cecilia skriver:

  Jag tror att det är blåsigheten + att man (ansiktet, händerna) hela tiden träffas av ”småspik” dvs mikro-iskristaller, eftersom luften är fuktigare här nere.

  Känner stor skillnad då jag hälsar på uppe i Uppsala/Stockholm t ex. har varit där under flera vintrar.

  Det gör mer ont härnere, med samma temperatur, vilket folk tolkar som att ”det känns kallare” härnere.

 8. Marcus C skriver:

  Skulle vilja påstå att det inte är ledningsförmågan i vatten el. ånga som är den avgörande faktorn utan det högre energiinnehållet. Jämför att sticka in handen i bakugnen och ta på brödet eller på det tätare stålet som brödet ligger på. Det högre energiinnehållet gör att din hud inte kan kyla ner stålet (och minska skillnaden) som den kan med brödet eller luften i ugnen. Alla tre håller samma temp. Samma med fukten på handen (som svett exvis) det kostar energi att gå från en fas till en annan. När vattnet går från vatten till ånga (avdunstar) tar den energi från din hud.

 9. Gussie skriver:

  I väderrapporter i Canada anges alltid ‘wind chill’ tillsammans med temperaturen, åtminstone under vintern. Hur kallt känns det frågar man sig? Det är -30 gr och blåser. Tja det känns ju som -42. Kanske något utanför ämnet, men denna länk är möjligen av intresse:
  http://www.msc-smc.ec.gc.ca/education/windchill/windchill_fact_sheet_aug_10_e.cfm

 10. Camilla Grepe skriver:

  Jag jobbade med en grönländare en gång. Han sa att studietiden i Danmark var den kallaste jävla period han upplevt.

 11. Cecilia skriver:

  Hmm…jag tror som Marcus C, tycker det liknar min teori, fast mycket mer utförlig. Vatten har i sig inget energiinnehåll, däremot kostar det att omvandla från en fas till en annan, från kalla vattendroppar till ånga (och/eller från mikro-iskristaller till vatten)
  Bra liknelse med stålet och brödet och luften i ugnen.

  Vissa invänder nog att man inte fryser nämnvärt av att bli träffad av snöflingor, men då säger jag att:

  1. Snöflingor är mjukare och luftigare, mycket lättare att värma upp än mikroiskristaller
  2. Koncentrationen av snöflingor i luften (när det snöar) är mycket mindre än den allmänna vattenkoncentrationen på vintern i luften i Skåne.

  Detta tillsammans med att luft i rörelse (vind) drar bort den runt huden uppvärmda luften, tror jag gör att det känns ”kallare”.

 12. MrArboc skriver:

  Gör en snabb koll på exempelvis http://www.vaderkanalen.se

  Enligt väderkanalen ligger luftfuktigheten på omkring 90% i Lund det närmaste dygnet, och i Jokkmokk några procentenheter HÖGRE trots att vi inte är omgivna av öppet vatten.

  Vinden kan göra att temperaturen upplevs som lägre än vad den är, men att luftfuktigheten skulle vara högre söderut och vid kusterna vintertid och därför göra det ”kallare” är helt enkelt felaktigt hur man än vänder på det.

  Fast du har rätt i att luften inte är helt mättad, varken här eller i Skåne.

 13. Daniel skriver:

  90% nu ja, eftersom det är ett högtryck över oss med -10 och solsken. Det är extremt torrt i luften idag och inte alls så råkallt som det brukar vara. Vanligtvis är det 97-99%. En extremt ovanlig vädersituation råder just nu över skåne.

  Och eftersom det är relativ fuktighet som vi snackar om nu så måste du koppla det till temperaturen. Det är ovanligt låg temp över skåne nu i dagarna. Vanligtvis har vi omkring -3 till +3 grader så här års. 97% luftfuktighet i nollgradig luft är radikalt mycket mer reell fukt än 90% i -10.

  Men som sagt med Camillas Grönlännings-exempel eller Cecilias erfarenheter. Vi hade inte haft den här diskussionen om du hade jobbat ute en skånsk vinter och fått uppleva det på riktigt. Kombinationen fukt+vind kyler ner kläder och sedemera personen som bär det.

  Jag har upplevt -35 i Dalarna. Det bet bra i kinden och exponerade kroppsytor, men inte fan frös man lika lite som man gör det en sån här ”kall” vinterdag med klar kall nordlig luft. Kylan stannar ju utanför kläderna. En timme ute vid kusten vid Lomma tex en normal skånsk råkall vinterdag och det kvittar vad fan du har på dig – det lovar jag. Dina kläder blir fuktiga och och du blir kall och du får en effekt liknande den du får om du svettas i kyla.

  Cecilias mikrokristaller känner jag inte till. Men det är möjligt att det också är en variabel. Jag lutar dock åt något så enkelt som att det är att du blir fuktigare när fuktig luft rör sig än när torr luft står stilla.

Kommentarsfältet är stängt.