Dawkins på en piedestal

Den här mannen skulle jag önska att fler ateister slutade sätta på en piedestal – för det är exakt vad de gör även om de inte erkänner det såklart. Han är inte felfri, framförallt när det kommer till diskussioner utanför sitt expertisområde så tenderar han att vara mer av en skicklig retoriker än den religionsfilosof som många av mina ateistiska vänner upphöjer honom till. Han förstår tex inte hur panteism fungerar när han kallar alla ateister. Det märks så väl att han är mycket van att debattera och diskutera kristna, judar och muslimer och han har en uppenbarligen en bild av polyteism som är rejält skadad av den europeiska polyteistiska historiens personifierade panteoner.

Jag vet, det är en fin och ibland svår balans mellan att gilla någon och när detta övergår i rena glorifieringen. Det är i alla fall tveklöst så att väldigt många ateister världen över kliver över gränsen.

Problemet med en sån här bloggpost är att den ger korkade kristna kreationister vatten på sin kvarn, eftersom den kritiserar Dawkins och nu här kan se det som att de har rätt i sin kritik av Dawkins. Vilket såklart de inte har, eftersom de argumenterar oftast på en nivå, kring kristen monoteism, där han är hur skicklig som helst. Problemet är att en del av dessa kreationister har rätt i en sak och det är att Dawkins tar för mycket plats och har lite för hög status i debatter på ett sätt som nästan är att upphylla honom till en dogmatisk läromästare. Tyvärr har de ju rätt. Hans idolskap är lite väl okritiskt ibland.

JUST att det är känsligt att kritisera honom borde iaf tända något ljus i lyktan på de ateister som inte riktigt har ett kritiskt och sunt förhållande till honom. Men det vette fan om det kommer göra det utan en sån här bloggpost kommer bara precis gå hem i stugorna på de som redan begripit problemet.

Det här är alltså inte en bloggpost mot Richard Dawkins. Dawkins ska självklart ha rätt att säga och tycka vad han vill – det är på inget sätt det som jag bråkar om. Jag tycker han är en briljant pedagog och populärvetenskaplig förmedlare. Han har ju en ofantligt stor kunskap om felen och bristerna i kreationismens resonemang kring skapelse/evolution t ex. Han är troligen en mycket duktig evolutionsbiolog också (vilket jag inte vet så mycket om, har mest sett honom i populärvetenskapliga sammanhang) och han är definitivt en oftast kunnig religionsdebattör. Men hans fans har inte alltid ett så kritiskt förhållande till honom som de borde ha – om det sistnämnda fältet.

Det här inlägget postades i Andra vetenskaper, Konspirationer & pseudovetenskap, Religioner, Retorik. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dawkins på en piedestal

 1. Pekka S skriver:

  Håller med dig om att Dawkins inte ska sättas på piedestal. Det ska man inte göra med någon. Förutom Carl Sagan 🙂

 2. Daniel skriver:

  Pekka: Hehe. Precis.

 3. Malacoda skriver:

  ”Men hans fans har inte alltid ett så kritiskt förhållande till honom som de borde ha – om det sistnämnda fältet.” Tyvärr har fansen för hans antagonister inte tillstymmelse till kritiskt förhållningsätt till sina idoler de heller. Jag förstår att många ateister höjer upp sitt språkrör som de gör, faktiskt. Du och jag lever ju i sverige, tacka fan för det. Men jag lider med de ateister som bor på andra ställen i synnerhet USA där de är likställda med djävulsdyrkade pedofiler. Att en sådan människa skickar upp Dawkins på en piedestal är för mig ren självbevarelsedrift. Förresten, geolog/retoriker från Lund, känner du möjligtvis ett ”galet” fruntimmer vid namn Boel

 4. Daniel skriver:

  Malacoda: Boel? Hmm.. Inte känner personligen, men jag känner till folk med det namnet.

Kommentarsfältet är stängt.