Geologers politiska uppfattning

Via bloggen Biology and politics läser jag att det finns en studie på Nonicoclasos över vad olika forskare inom ett urval samhällsvetenskapliga fält har för politiska värderingar. Inga sensationer där alls. Sociologer är marxister. Nationalekonomer är liberaler.

Det får mig återigen att tänka på mina egna studier och var i allmänhet geologerna står. Man behöver ju tex inte gissa sig till var 99% av alla de som läser på kusininstitutionen står – naturgeograferna. Där råder stor stor övervikt för miljöfrågor. Att hitta en borgare där är som att hitta en bikini i Mecca.

Men bland oss geologistudenter är det nog inte lika grönt. MP är definitivt en av de större partierna skulle jag tro. Massor av kurskamrater har brinnande miljöengagemang även om det inte är lika fanatiskt som hos naturgeografer och miljövetare.

Det finns såklart en stor massa politiskt ointresserade här också. Jag tror att geologi är ett sånt ämne som drar till sig folk som mer är intresserade av sin egen värld än samhället. Trots att en del av oss kommer gå ut i två diametralt skilda yrkestyper. Jag har ju talat om det innan, jedin vs sith. Goda vs onda.

Inget yrke utom möjligen jurist bjuder på dessa två fundamentala etiska val. De geologer som vill syssla med klimat och miljöfrågor och de geologer som vill syssla med prospektering av naturresurser. Inte helt oväntat är det ju så att vi mer borgerligt lagda också är mer benägna att vilja jobba med prospektering. Vi som vill skaffa oss ett yrke, inte för att rädda världen, men för att kunna köpa oss en herrgård. Även om jag tillskillnad från Erik på Biology and politics inte alls tror att alla socialister är miljövänner, för kommunism har verkligen inget emot prospektering av naturen. Det är mer idag, sen den globala uppvärmningens genombrott på den politiska scenen, som vänstern delvis kidnappat den frågan eftersom den fungerar som ett effektivt vapen mot oss säga industrin och deras miljöpolitik.

Det stör mig faktiskt att utbildningen till geolog i Lund är så otroligt fokuserad på miljöfrågor. Det är heller inget jag hittat på utan andra kursare har hört att utbildningen i Lund är vida känd för just det. Det är ju framförallt kvartärgeologiutbildningen som är väldigt miljöinriktad (vad annars ska en kvartärgeolog jobba med liksom). Inget fel på kvalitén på berggrundsgeologibiten, men det märks väldigt väl att den är underordnad i rang och betydelse på institutionen – trots att den överlag är fan så mycket mer kvalificerad att läsa.

Biology and politics vill framstå det som att det inte finns ett vänsterspöke i den akademiska världen. Detta genom att påpeka att merparten trots allt är borgerliga inom samhällsvetenskaperna. Det han missar, eller väljer att missa, är att det inte är partisympatierna hos dagens forskare som är det intressanta – utan vad forskningen vilar på för politiserad vetenskap. Och den, är idag definitivt tveklöst röd-grön inom naturvetenskapen. Om han inte märker det i sitt bygge, så får han ju gärna titta in i geocentrum och känna av vibbarna där. Inte fan är det prospektering vi undervisas i som geologer, utan det är nästan uteslutande miljöproblematik kring prospektering – ALLA kurser måste i princip innehålla en mer eller mindre intryckt miljöaspekt – precis som alla kurser inom samhälle och humaniora måste innehålla en intryckt genus-del – oavsett hur irrelevant det är. Nog FAN styr vänsterideologispöket allt även om det dräller av forskare som inte är röd-gröna.

Annonser
Det här inlägget postades i Geologi, Medicin, hälsa & psykologi, Miljöfrågor, Politik & ekonomi, Studierna. Bokmärk permalänken.