Flumpedagogik

Få ord är mer missbrukade än ”flumpedagogik” och därför smakar ordet lite illa idag. Men det här med att radera ut antiken och medeltiden ur historieundervisningen som jag redan spytt galla över är ett klockrent exempel på just flumpedagogik. Syftet är nämligen följande enligt SR:

I ämnet historia för grundskolan är tanken att ta bort undervisningen om antiken och demokratins framväxt i Aten och även det mesta om medeltiden.

Skälet är att kunna ägna mer tid åt modern historia, från 1700-talet och framåt, och lära eleverna hur historia idag används i politiska och ekonomiska syften bland annat.

Ja just det, för man kan lära elever om hur historia fungerar som politiskt instrument i nutiden, utan att eleverna kan någon historia äldre än 1800tal. Vi kan hoppa över de där trista detaljerna med humanism, sekularisering, politisk tanke, vetenskapsteori, mänskliga rättigheter, existensialism, ekonomiska och sociala faktorer och gå direkt till förståelsen, dvs själva poängen.

Det är ju JUST det man inte kan… Du kan aldrig förstå historia om du INTE kan placera in och räkna upp en jävla massa ”tråkiga” händelser som har hänt, dvs korsstoppning med årtal och händelser. Utan en rejäl grund faller ett hus, hur vackert det än är. Så förbannat enkelt är det. I historia måste du känna till händelser (namn, krig, årtal, händelser och rent allmänt förstå hur samhället såg ut och vad folk trodde och tyckte) för att kunna dra en slutsats om hur dagens samhälle ser ut och varför vi tycker och tänker som vi gör. Och man kan inte bara börja på 1800talet, man måste börja långt tidigare eftersom annars förstår man inte orsaksambanden. Och förstår man inte dem, ja då har man inte förstått ett skit.

Jag fattar inte varför det finns så många människor i maktpositioner över skolan som inte begriper detta. Folk som borde ha lite skolning i kroppen och veta bättre. Det är ju inte frågan om matematisk kvantfysik nu, utan bara enkel grundläggande logik kring att koppla samband i en kedja och att man då inte kan börja och sluta med sista två länkarna.

Som tur är läser jag att inte bara Dick Harrisson är förbannad utan även utbildningsminister Jan Björklund och att han inte kommer tillåta att läroplanen ändras. Det första bra han någonsin gjort på sitt jobb isåfall.

Då återstår att se vad som händer när de rödgröna tar över efter 2010. En inte helt vild gissning säger att urvattningsplanen då kommer fortsätta igen eftersom det enda sossar vill att vi ska kunna om historia är hur elaka den kapitalistiska västvärlden var när vi koloniserade allt och hur mycket bättre det blev när sossarna kom och skapade sitt förbannade landet-lagom-folkhem i finaste betong.

Kan kidsen det så räcker det, för på så sätt kan de fostras till lydiga nya röd-gröna arbetarsoldater för framtiden. Hell landsfadern Per Albin och glöm bort resten.

Annonser
Det här inlägget postades i Historia & arkeologi, Konspirationer & pseudovetenskap, Politik & ekonomi. Bokmärk permalänken.