Sunstorm

Sunstorm, andra delen av Clarke/Baxters trilogi ”A time’s odyssey” är avklarad. Det säger jag inte med någon ansträngning, för det var både en lättläst och spännande bok. Mycket action och spänning.

Den tar vid efter första boken, men istället för på den artificiellt konstruerade jorden, där folk från olika tider möts så utspelar sig denna på den vanliga jorden. År 2037 får solen ett våldsamt utbrott och solstrålning bombarderar oss så mycket att nästan all teknologi slås ut. Ganska snart efter detta upptäcker en ung begåvad forskare att detta bara var en förvarning av vad som komma skall. Han kan t om peka ut datumet, den 20e april 2042 kommer solen få ett utbrott av energi under 20 timmar så enormt att det motsvarar all energi solen vanligtvis utstrålar på ett år.

En sådan solstorm skulle inte bara utplåna allt mänskligt liv på jorden, det skulle även utplåna precis allt liv utom det mest djupliggande bakteriella. Haven skulle förångas och stora delar av jordskorpan delvis smälta upp. Det är nu viktigt att komma på en plan – för överlevnad.

Hur det går? Det får ni läsa om. Jag är tvungen att utelämna massor i beskrivningen av det hela för att inte beröva er några större spänningsmoment.

Jag är givetvis oerhört sugen på tredje boken nu, och kommer redan idag att börja läsa i ”The Firstborn”. Börja läs den här trilogin, den är lättläst och spännande! Det finns inga ursäkter.

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur, Science Fiction. Bokmärk permalänken.