Botemedlet heter fri konkurrens

Folk gnäller på SL, SJ och på Skånetrafiken och alla andra lokala transportföretag. Med rätta, för det är överlag skitföretag och detta syns som allra tydligast så fort väderfaktorn spelar in. Men därifrån till att rösta på på partier som inte vill acceptera statliga eller privata monopol – där just problemet med likgiltiga företag som inte behöver bry sig om vad folk tycker då de vet att folk inte har många alternativ att välja på ändå – är det tydligen jävligt långt.

Röstar man röd-grönt – då ska man heller inte klaga på transportoligarkerna eftersom de röd-gröna vill behålla eller t om utöka monopolsituationerna ännu mer.

Helt fri konkurrens, det är det enda botemedlet mot degenererade monopolföretag som hela tiden mäter allt efter hur minimal service man kan upprätthålla och inte få böter. För i den fria konkurrensen har man inte råd att förlora kunder, eftersom de då kan välja andra alternativ. Hela poängen med en fri marknad är just att man kan välja. SKA kunna välja, annars är det inte fri konkurrens. Folk blandar ofta samman privatisering av statliga företag med fri konkurrens. Det är inte alls det samma. Faktum är att privatisering av statliga företag, utan att samtidigt öppna upp för konkurrens ofta leder till sämre situationer för kunderna eftersom det statliga monopolet ofta är mer fokuserat på funktion medans det privata monopolet tenderar att vara likgiltig på just det.

Ge fan i att rösta på politiska partier som vill minska den fria konkurrensen – skyll er själva annars och knip igen.

Det här inlägget postades i Frihetsfrågor, Politik & ekonomi. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Botemedlet heter fri konkurrens

 1. Harald Lindberg skriver:

  Ja gu va bra det blir med avreglering, bara titta på den svindyra elräkningen.

 2. Daniel skriver:

  Harald: Du får väl söka dig till ett billigare bolag. De flesta har ingen koll på sina elleverantörers priser. Och vad gäller elpriset så finns det fler faktorer med i bilden, inte minst den vansinniga idén att lägga ner kärnkraften. Elbolagsmarknaden är beroende av elproducenterna, vilket gör det till ett ogiltigt jämförelsealternativ.

 3. Olof skriver:

  Jag håller helt och hållet med! Iaf rent principiellt, hur just SJ skulle fungera vet jag inte. Problemet är ofta, precis som du säger, att många utgår ifrån att privatisering och fri konkurrens är samma sak. Det finns en massa exempel som motbevisar detta. Men konkurrens och valfrihet är i grunden bra. Min senaste bloggpost behandlar detta: http://personligutveckling.bloggspace.se

 4. Daniel skriver:

  Olof: Nej jag vet att just i fallet med kollektivtrafik finns det fler faktorer som kan spela roll för hur ”bra” det blir vid en avreglering. Samma gäller även såklart energimarknaden. Men principiellt är teorin sund. Monopol=dåligt för kunden.

Kommentarsfältet är stängt.