Blondinen och sparpengarna som inte fanns

Jag tycker ju oftast att bildning är det viktigaste som finns. Men det har hänt mig att jag stött på folk så in i helvetets okunniga trots högskoleutbildning att jag blivit mållös.

Den här artikeln om en studieresa som kostar pengar påminner mig allt för väl om en bimbo jag jobbade med en gång i tiden. Eller rättare sagt en av kommentarerna där en ”Lars” snackar om hur lätt det är att ha 2000 över till en studieresa för alla föräldrar och att man borde t om lagstifta om skyldigheten hos föräldrar att ha dessa pengar över… ”sätter man barn till världen…”… bla bla bla…

Man kan bara skaka på huvudet åt sådan eskapism. Vissa har verkligen noll koll på verkligheten för låginkomsttagare. De verkar t om tro seriöst att låginkomsttagare är något som bara finns i socialistisk propaganda… ”för alla har ju råd om de bara vill”. … Tillbaka till bimbon…

Som lärling inom anläggningsyrket (jag började ju där en gång i tiden innan jag fastnade i universitetsvärlden) jobbade jag alltså med en tjej som gick och läste till väg och vatten-ingenjör vid Lunds universitet. Hon var ute på praktik i en månad eller så på Skanska där jag hade min lärlingsplats.

Obs att detta nu var 1993. Alltså för17 år sen då det ekonomiska läget för de flesta inte är de samma som idag. Dvs kronans värde har minskat sen dess. En hundralapp då var mer pengar än en hundralapp idag osv.

Jag tror diskussionen kom in på det här med att ha pengar om man blev arbetslös. Hennes motreplik har för evigt etsat sig fast i mitt sinne och i princip gjort mig livstidsimmun mot snacket om sk ”draåthelvete”-pengar eftersom det visar hur liten koll vissa har på folks mycket skilda ekonomiska situation.

”Man måste spara pengar när man jobbar, så att man har råd att bli arbetslös. Alla borde spara minst 5000 (femtusen!) kronor av sin månadslön varje månad. Det skulle alla kunna om de verkligen ville och då skulle man kunna klara av att både bli sparkad och kunna säga upp sig och ha tid att hitta ett nytt jobb.”

Som ni förstår blev i princip mållös och kunde aldrig ge replik av ren chock. Hon trodde verkligen seriöst på det där. Vi spolar tillbaka bandet. 5000 i månaden. År 1993. När industriarbetare oftast inte tjänade mer än 15000:- innan skatt per månad. De flesta hade lägre lön än så t om. Att spara 500 (femhundra) per månad skulle vara jättesvårt för merparten av svensken på den tiden. Det är det ju än idag även om den ekonomiska nivån och köpekraften ökat.

Nu var det här ju en blond bimbo. Som uppenbarligen levde med silversked i mun (21 år och körde en helt ny bil, bodde i Vellinge och skröt om hur hon inte tog något studielån och undrade varför jag inte köpte en egen bil och åkte till jobbet istället för att ta bussen tex – hur mycket koll har man då på verkligheten för de flesta andra?). Men ändå, det påminner mig just hur korkat vissa rika kan resonera och att dumhet inte alls nödvändigtvis försvinner med utbildning och social status.

Ibland är det mest dumma som finns en välutbildad och framförallt välavlönad människa. Detta får jag ge kommunister rätt i när de spyr galla över 08-brats. Å andra sidan är det faktiskt oftast tvärtom – hur osympatiska bratsen än är. Utbildning brukar oftast garantera viss nivå på den rationella tankeförmågan som gör att man trots medfödda ekonomiska fördelar ändå kan tänka sig in i andra personers situation.

Det här med sparade pengar rent allmänt som buffert som ”en självklarhet” ger jag inte mycket för när så många i Sverige har svårt att ha råd med ordentlig mat för dagen. I verkligheten är det ju så att väldigt få människor har råd att kunna spara undan så mycket pengar att de obehindrat kan säga upp sig/bli avskedade – någonstans i världen – även i illusionsutopin USA där gräset inte alls är så värst mycket grönare än här, mer än just för välutbildade som ändå inte går fattiga eller arbetslösa någonstans i världen och därmed knappast på något sätt ska föra talan i frågan.

Annonser
Det här inlägget postades i Idioter & idioti, Nostalgi & kuriosa, Personligt, Politik & ekonomi. Bokmärk permalänken.