Kristna vs statistik

Med statistik kan man bevisa allt. En tröttsam, men väldigt sann devis. Titta bara på den här kristne killes tappra försök att dra slutsatser från (troligen dåligt gjord) statistik över religionstillhörigheten hos mänskligheten. I killens försvar får jag då säga att jag inte tror att han försöker lura någon, utan att han själv troligen inte begriper felet. Har man huvudet fullt av bibelverser brukar saker som statistik och matte inte direkt ges parkettplats i de grå cellerna.

Han snackar om hur antalet kristna och muslimer kommer öka i världen de kommande åren. Och hur procentsatsen ateister kommer minska.

Ja ni läste rätt. Det kommer alltså bli fler kristna numerärt (för att det föds fler kristna barn), men samtidigt kommer PROCENTSATSEN kring ANDELEN ateister sjunka. Härligt när man jämför två helt olika ting. De flesta av mina läsare är rimligen intelligenta nog att se problemet, men för de som inte gör det kommer här en liten lektion:

Jordens befolkning ökar från 6.9 till 9.2 miljarder tills 2050 enligt artikeln. Om vi går från 2 till 3 miljarder kristna har vi en 50% ökning av antalet kristna (men inte andelen) vilket fullt sant –  i detta fallet också innebära att procentdelen, alltså andelen kristna ökar av totalsumman människor. Samtidigt är det så att om andelen ateister samtidigt sjunker från 10% av jorden till 7.5% av den totala befolkningen så behöver den heller inte minska i reellt antal utan faktiskt öka – men inte lika mycket som någon annan grupp gjort. Nu gör den dock inte det i det här fallet, men det är viktigt att förstå principen.

Hur kan man inte förstå detta? Vi snackar inte kvantfysik nu. Det här är liksom inte svårt.

För 40 år sen fick socialdemokraterna vid ett val 40% av rösterna i riksdagsvalet. För 40 år sen var vi kanske 5 miljoner svenskar (säger vi). Det innebär att det var 40% av dessa fem miljoner (ja, iaf de röstberättigade). De kan idag få 35% av rösterna i ett val, men samtidigt är det frågan om fler människor i landet, och därmed får de fler röster numerärt. Dvs det finns fler socialdemokrater idag, men inte procentuellt.

Denna ”lilla” detalj fäller liksom hela resonemanget hos APG29. Och även om man kan visa att både det numerära antalet kristna har ökat och procentsatsen likaså så betyder det inte att antalet ateister har MINSKAT i numerärt antal vilket liksom är själva den ”glädjande poängen” som bloggaren apg29 vill komma fram till.

Jag är långt ifrån ett mattegeni, men jag kan åtminstone räkna så här enkel matte. 7.5% ateister av 9.2 miljarder människor är 690 miljoner människor som är ateister. 10% ateister av 6.9 miljarder är 690 miljoner människor som är ateister. Dvs exakt samma.  Enligt denna mycket partiska kristna undersökning så står alltså antalet ateister stilla i antal. Blir alltså inte alls färre. Matte är tydligen väldigt svårt för vissa.

Nu finns det dock en rad andra faktorer i detta att ta upp. Mätning av vilken religion man tillhör alltid problematiskt eftersom det är svårt att få fram tal som håller källkritiskt. Ofta brukar sån här internationell statistik tex säga att 85% av alla svenskar är kristna, eftersom de är med i statskyrkan, trots att andelen bibeltroende snarast ligger på 10% enligt mer direkta undersökningar. Och i muslimska länder redovisas aldrig ateister öht trots att de såklart finns där. Ofta svarar patriarken i familjen på sådana här undersökningar, dvs även om dottern inte alls nödvändigtvis är troende så skulle hon inte våga säga emot pappan som för familjens talan när folkräknaren kommer och frågar.

Dvs mörkertalet ateister är alltid astronomiskt medan överdriftstalet på kristna och inte minst muslimer är lika stort. Exakt hur stort går inte att ta reda på, men det innebär knappast att man ska stänga av skallen och sluta behandla de usla siffrorna man har som sanna för det.

En tredje aspekt av det här som apg29 antyder är ju att det skulle handla om fler och fler som helt fritt väljer kristendomen över tex ateism. Det är ju inte alls sant – det hela handlar ju om att sekulära samhällen tenderar att bli statiska i sin tillväxttal, alltså ha ett lågt barnafödande, medan religiösa samhällen spottar ur sig ungar på löpande band. Muslimer och katoliker inte minst är välkända för sin syn på hur en familj ska se ut numrärt.

Allra tydligast syns detta i kombinationen rikt land och sekulärt och fattigt land och religiöst. Det föds alltså väldigt många fler barn i fattiga religiösa länder än i rika sekulära. Detta är välkänt. Och det gör att diskussioner som antyder att fler kristna i världen i reella och procentuella tal bara visar att kristna kan tillverka nya kristna i den heliga sänghalmen – inte att religionen kan övertyga någon ny apologet som givits det sekulära samhällets friheter att tänka ut sin egen bana. Det händer inte och har inte hänt någonsin i historien att några större grupper ateister blir teister.

Har man en gång i tiden börjat tänka fritt och utan religioners snäva fåror är det oerhört ovanligt att man då väljer att börja tänka dogmatiskt – även om det såklart händer det med i de ovanligaste exempel av undantagsfall som går att ta fram inom statistik öht. Men räkna med att en namngiven fd ateist syns som om han vore en ledstjärna för stora horder när teister ska tala om konvertiter som gått från öppen ateism till teism.

Det här med källkritik kring hela konvertitresonemanget kräver dock en egen bloggpost, mer om det en annan gång.

Annonser
Det här inlägget postades i Andra vetenskaper, Konspirationer & pseudovetenskap, Religioner. Bokmärk permalänken.