Domedagsprofeter och myten om en farligare värld

Bloggaren apg29 är en källa till många skratt och därtill desto fler facepalmningar. Likt en upphakad grammofon ältar han, precis som många andra bokstirrande teister att allt bara blir värre och värre och att katastroferna på jorden ökar. En tzunamivarning efter ett skalv i Chile är allt han behöver för att känna att han har rätt.

Dessutom lever vi i en sådan tid där allting accelerar. Jag tror inte att det bara verkar som att det accelerar. Det accelerar verkligen. Vi hinner inte med förrän den ena katastrofen efter den andra avlöser varandra.

Det är precis tvärtom. Idag är risken att dö i en naturkatastrof avsevärt mycket mindre än för 50 år sen för mänskligheten som helhet eftersom merparten av oss lever under bättre villkor. Det är iaf en positiv siffra om man lever i rätt land med rätt teknologisk nivå. För fattiga är det nog som tidigare.

Om man istället för att stirra en massa i bibeln tittade lite på världen och fakta så skulle han kanske inse hur defekt resonemanget är att tro på ökningar av katastrofer. För det sker inte fler katastrofer idag. Inga fler jordbävningar idag än för 1000 år sen. Här har ni lite statistik över de senaste 100 årens större skalv. Längre än så kan vi inte mäta det med dagens statistik, men det finns inget som tyder på att det skulle ha varit annorlunda för 300 eller 4000 år sen. Inte ens antalet stormar kan vi belägga med en ökning trots att prognoser utifrån den globala uppvärmningen antydde det. Allt är statiskt det samma. Eller ja, det finns såklart perioder geologiskt då aktiviteten har ökat. Men om man tittar på helheten finns inga som helst tecken på en ökning. Tvärtom är jorden idag troligen lugnare geologiskt än den var för 1 miljard år sen. Det är det enda mönstret man (eventuellt) kan se.

Det vi däremot har idag är en större befolkning i (fattiga) länder som ligger i farozonen för naturkatastrofer. Länder som är kustnära tzunamis, länder med stor tektonisk aktivitet. Så när ett skalv sker idag, jämfört med för 80 år sen så dör det fler, även om skalvet är svagare. Det finns helt enkelt väldigt många fler människor på jorden som KAN dö. Fast det innebär inte att risken är större att dö för den enskilde, väl värt att beakta. Enkel matematik alltså.

Det andra som spär på effekten för hysteri är informationssamhället som rapporterar saker i en större och intressant nog ofta mer okritisk skala än förr. Varenda litet skalv rapporteras och registreras idag, medans det bara för 40 år sen inte alls var så. Idag tar det 10 minuter efter en händelse så finns det youtubefilmer från 100 personer som t om visar förloppet. För 40 år sen kanske det dök upp en journalist från en nyhetsbyrå och rapporterade i efterhand. För 100 år sen kan jag tänka mig att jätteskalv ofta gick obemärkt förbi för oss i väst om det skedde tillräckligt avlägset. För 1000 år sen var det ju bara precis de skalv som drabbade oss själva som vi noterade och skrev ner. Om ens då eftersom vi tillskrev det religiösa straff och annat som gjorde att vi inte visste vad som skedde.

Källkritik alltså. Att kunna förstå ett förlopp utan att dra förhastade och felaktiga beslut. Att kunna sätta det hela i perspektiv. Inte religiösa tokars starkaste sida eftersom det ligger i deras natur att leta och längta efter tecken på ”yttersta dagen” oavsett vad verkligheten omkring dem visar. Det här med att bli mer medveten om sin omvärlds faror är lite av ett gissel för mänskligheten eftersom vi i samma takt tyvärr inte blivit källkritiska nog att förstå att det är just det vi har blivit och att det inte är världen som blivit farligare.

Svd Svd DN Expressen Skånskan Sydsvenskan

Annonser
Det här inlägget postades i Geologi, Idioter & idioti, Konspirationer & pseudovetenskap, Religioner. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Domedagsprofeter och myten om en farligare värld

 1. Bo Jonsson skriver:

  Läser man bibeln lite bokstavligt skulle helt klart jorden gått under i samband med digerdöden… Eller varför inte under 30-åriga kriget. Alltså lever vi på lånad tid!

  Bra att du tar upp Apg 29. Även jag har haft äran att bli länkad av den bloggen. Han gillade inte mina synpunkter på Carola.

  Namnet Apg 29 kommer från att Apg i bibeln innehåller 28 kapitel, och han anser tydligen att han fortsätter apostlarnas arbete …

 2. Borkkas skriver:

  Vi kan inte rå över naturen så är det bara. Vi kan och får inte spå i kaffesump, renhorn, hundbajs, eller månens faser kontra stjärnas ställning på himmelen Inte heller kan någon av oss säga när den dagen kommer. Den tiden den dagen kommer som en tjuv om natten så gör er inte beredda men var rena till sinnet och mot er nästa så att ni inte överraskas!

 3. Bo Jonsson skriver:

  Jag kan lägga till lite mer bibelhistoria: Uppenbarelseboken, som vissa frimicklare och framförallt JH bygger sina domedagsprofetsior på, var redan på 300-talet en omtvistad bok, bland annat därför att den lätt kunde misstolkas …

  Lite Nostradamus i kristen tappning. Hemligheten med Uppenbarelseboken, och även Nostradamus, är att skriva så luddigt att oavsett vad som än händer, så går det att tolka in.

  En trovärdig tolkning av U, är att den skrevs som en propagandaskrift i samband med att kristna (då en judiks sekt) förtrycktes av myndigheter. Den östortodoxa kyrkan godkänner INTE den skrift som är den viktigaste för sk bokstavstroende domedagsprofeter.

 4. Borkkas skriver:

  Just det, Jag är ingen domedagsprofet. Jag vidhåller en sund männikosyn. Är det fel att vara vänlig mot sin nästa? Ondska föder ondska. Vänlighet föder vänlighet. Ondska kan inte med ondska förföras. Men vänlighet kan föda mer vänlighet

 5. Edvin skriver:

  Tack för ett bra och skarpt blogginlägg.

 6. Daniel skriver:

  Edvin: Tackar.

 7. Per Nilsson skriver:

  Tack för en bra blogg.
  Jag ger media en stor del av skulden till denna sensationspolitik.
  Man måste försöka hålla båda fötterna på jorden.
  Per

 8. Daniel skriver:

  Per: Tackar!

 9. Pekka S skriver:

  Bra inlägg Daniel! Roligt med lite statistik också. Här har du den i diagramform: http://yfrog.com/56skalvj

 10. Daniel skriver:

  Pekka: Tackar!

Kommentarsfältet är stängt.