Svenska talibaner

Nu är det dags för ytterligare en förkastlig rovdjursjakt. Lodjursjakten. Motiven är som vanligt att det behövs för artens egen skull, för att det inte får finnas för många osv.

De flesta normalt funtade människor idag blir bestörta när man inte bara skyller sina problem på någon annan utan t om straffar den andre. Ta tex hur det ser ut i patriarkala muslimska länder där kvinnor ska kläs på tält eftersom männen är okontrollerbara sexuella dårar. Männens brister ska alltså drabba kvinnorna. Den logiken accepteras såklart inte i Sverige, utan här ursäktar man sig istället med att det är en frivillig tradition. Men när imamer intervjuas i sina hemländer kommer sanningen fram – kvinnor ska bära sina speciella plagg, inte bara för att Allah vill det, utan för att det finns en praktiskt anledning: Män är okontrollerbara.

Vi i Sverige har vår egen variant av att straffa oskyldiga och det kallas just rovdjursjakt. Eftersom vi inte låter naturen ha sin naturliga gång med sin naturliga reglering av populationerna så måste vi lägga oss i anser vi (vilket såklart är helt osant – vi behövs på inget sätt). Det hela handlar om valet att straffa någon oskyldig.

I det här fallet är det ju så att det verkliga problemet är att det finns på tok för mycket av gnälliga rovdjurshatare och deras får/jyckar ute i skog och mark än det finns för många rovdjur.

Vi straffar fel saker. Det ena har en naturlig plats i naturen (lodjuret) – det andra är lite av en parasit (människan). Vi skulle idagens moderna samhälle kunna lägga av med att se skogen som vår bruksegendom. Det är liksom inte längre mörkaste medeltid. Men nej, det är precis som i talibanländerna lättare att straffa de oskyldiga än att sätta åt de verkliga bovarna.

Svd

Annonser
Det här inlägget postades i Andra vetenskaper, Frihetsfrågor, Miljöfrågor. Bokmärk permalänken.