The voyage of the James Caird

Vi trekkies brukar tjafsa om vilken kapten som är bäst. ”Vem skulle du helst följa med ut i det okända kosmos”. Mitt val är enkelt, och det är ingen av girliemännen i Star Trek eller någon fiction över huvud taget – för inte ens sagans hjältar lyckas bli lika hårda som verklighetens. Inte ens i fantasin har någon författare tänkt ut en som kan mäta sig med verklighetens kanske största. Bästa ledaren genom alla tider om jag får bestämma är troligen Sir Ernest Shackleton. Här talar historien sitt eget språk om varför så är fallet. Det här bara att läsa om The voyage of the James Caird så inser man att det finns ”hårdingar” som Kirk och Picard att låtsasimponeras av och så finns det hårdingar på riktigt – som bara enfaldiga inte kan bli imponerade över.

Annonser
Det här inlägget postades i Historia & arkeologi, Idioter & idioti. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till The voyage of the James Caird

 1. Mjn skriver:

  Jo, det är svårt att inte imponeras av Shackleton. Han var verkligen en enastående ledare som satte sin besättning framför allt annat. Till och med fripassageraren de råkat få med sig.
  Såg nyligen en utställning av Frank Hurleys fantastiska foton från expeditionen på Queen’s Gallery i Edinburgh. Många av bilderna finns att googla efter.

 2. Paulus skriver:

  Så länge Shackleton inte slog ner folk med dubbelhandsslag så är nog Kirk hårdast ändå. Inga andra kommer undan med klassiska repliker som ”I. Am. KIROK!”

 3. Daniel skriver:

  mjn: Härligt. Skulle ha varit skoj att se irl.
  Paulus: Make it so. 😛

Kommentarsfältet är stängt.