Källan till allt hår

En intressant evolutionär fråga tycker jag är huruvida väldigt håriga människor, alltså Homo sapiens, har utvecklat sin hårväxt eller om den är en rest från en hårigare förfäder. Problemet med att se det som en rest från en hårigare tid är ju att vi alla ska föreställa rena Homo sapiens med härkomst i Afrika. Man kan ju förklara att vi gått från mörk hy till ljus genom anpassning, men det här med hårigheten är lite märkligare då den inte ökar ju längre norrut man kommer och heller knappt finns alls att tala om i Afrika utan är som tydligast i centraleuropa-mellanöstern. Vilket gör att man rimligen kan utesluta att de första emigranterna från Afrika var speciellt håriga ty det varken finns där idag eller är logiskt att de skulle ha varit det.

Jag måste säga att jag tycker det är svårt att tro, på ett väldigt spekulativt sätt att man kan bli så här hårig utan att ha släktskap med något annat än den den klassiske afrikanska Homo sapiens-emigranten. Det behöver ju inte vara frågan om Homo neanderthal, men något mer än det gällande paradigmet bör ju ha varit inblandat. Ytterligare en stam Homo sapiens kanske?

Eller, har jag missat något, finns det evolutionära förklaringar till att det finns en massa håriga i Homo sapiens-gruppen europeider? Kyla vetefan om jag köper som sagt. Få saker är ju hårigare än en irakisk kamelhandlare och eskimåfolk, dvs asiat-ättlingar är ju kalare än alla andra folkgrupper.

Det finns ju pseudovetenskapliga teser som säger att de mest håriga människorna (alltså, mest som i mest påtaglig hårväxt, inte flest hårstrån per cm2, där ska ju ljusblonda/rödlätta vara värst) är folk från och nära Kaukasus. Dvs Kurder, Turkar, Georgier och sånt. Detta är ju även platsen där Homo Neanderthal överlevde längst, eller en av de platser där den överlevde längst. Och med tanke på hur georgier, på ett rent pseudovetenskapligt, nästan rasbiologiskt fördomsfullt sätt brukar se kompakta och satta ut i byggnaden, plus hårväxten därtill, så kan inte jag låta bli att charmas lite av tanken på en uppblandning skett där som sedan spridit sig över grannregionerna. Och om rödlättheten också kan kopplas till hårighet, så skulle det ju också passa bra med den lika pseudovetenskapliga, men ack så charmiga tesen att rödhårigheten är ett arv från Neanderthal. 🙂

Annonser
Det här inlägget postades i Andra vetenskaper, Historia & arkeologi, Konspirationer & pseudovetenskap, Medicin, hälsa & psykologi. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Källan till allt hår

  1. Kristian Grönqvist skriver:

    Man kan ju för all del tänka sig att hårigheten är ett resultat av sexuell selektion, precis som lejonhannar med mörk man, eller hottentottkvinnor med steatopygi. Det går att hitta en del verkligt intressanta reultat av sexuell selektion i djurvärlden,som påfågelsstjärtar och liknande som faktiskt i det verkliga livet sinkar djuret i flykten, men som är ett bevis på att hanen är så stark att han kan överleva trots handikappet.

  2. Kristian Grönqvist skriver:

    Mer om hår kan du hitta hos Figge, pappa till journalisten Erik Fichtelius,läkare och intresserad amatörpaleontolog, vars teorier möttes med både jubel och skepticism på 60-talet. Han står bl.a. bakom boken Människoläkarboken, som ser på sjukdomsförståendet ur ett evolutionärt perspektiv. Trevlig forskning.

Kommentarsfältet är stängt.