Snart sjunker det nog igen

Rekordstort stöd för miljöpartiet. Samtidigt är Maria Wetterstrands dagar som delad partiledare (eller ”språkrör”) räknade. Kliv in i matchen MP – varför tror ni att ni är så stora idag? Det beror på att ni har den rödgröna rörans mest populära (och får jag erkänna som borgarbracka) också mest mest kompetenta politiker (för att vara just röd-grön). nej det beror inte på att miljöfrågor är hetare nu i mars 2010 än de var i mars 2009. Det beror på att folk tillslut har etablerat ett förtroende för partiets officiella ansikten. Miljöfrågan är faktiskt mycket kallare idag än för ett år sen då tex skepticismen kring den globala uppvärmningen har ökat avsevärt de senaste månaderna. Det borde alltså om ”politiken är det viktigaste” ha varit tvärtom – MP borde ha sjunkit i sympatier. Nu är det inte så bevisligen. Sen kan såklart Monas totala inkompetens och klavertrampsorgier göra att en del sossar flyr till er. Men på det stora hela tror jag att MPs röster idag beror på att folk tycker om partiledningen.

Ni är så ute ur matchen om ni byter bort henne i år. Det här är ju personen som borde vara statsministerkandidaten för de röd-gröna och det vet ni om. Att hitta någon som kan ersätta henne lär inte gå snabbt – nog.

SVD

Annonser
Det här inlägget postades i Miljöfrågor, Politik & ekonomi. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Snart sjunker det nog igen

  1. Dr M skriver:

    Jag tror snarast att MPs framgångar beror på att man tonat ner miljöfrågorna. Det är länge sedan MP levde upp till sitt namn genom att verkligen lägga tonvikten vid miljöfrågor. Framgångssagan ligger istället i att man lyckats bredda det veloursocialistiska parti man varit de senaste dryga tio åren och också locka storstadsliberaler som är besvikna på alliansregeringen. Lägg till det att man är det enda parti som på allvar konkurrerar med PP om de väljare som sätter integritetsfrågorna i första rummet (vilket naturligtvis är precis vad som ligger bakom MPs saltomortaler om teledatalagringen de senaste veckorna).

    Men det hindrar givetvis inte att denna framgång till stor del kan tillskrivas Maria Wetterstrand som person. Hon är en av de få, kanske den enda, av partiledarna just nu som jag tycker hyggligt bra om, även när jag inte håller med henne. Och det kommer absolut att bli svårt för MP att ersätta henne, även om Mikaela Valtersson kan tänkas ligga bra till.

Kommentarsfältet är stängt.