Der er et yndigt land?

En myt som jag stör mig väldigt mycket på är myten om det liberala Danmark och det konservativa Sverige. Att i Sverige råder en massa förbud och i Danmark en massa frihet. ”Åh allt är så relaxat och skönt på andra sidan sundet”.

Den har man ju inte hört till leda som skåning.

I verkligheten är det ju så att Danmark på många sätt är mycket mer konservativt och mycket mindre frihetsälskande än Sverige. Och om man tittar på helheten är länderna olika liberala och konservativa på olika ting.

Javisst, friheten stämmer ibland, de är kvicka med att låta folk få röka i hissar och sådan ”frihet” och håna oss för att vi inte tycker det är okej. Och jag får erkänna att överlag så var de bättre på att försvara yttrandefriheten mot karikatyr-hatarna än vad vi var i Sverige.

Men desto sämre är det religionsfriheten där politikerna i danske folkeparti nu vill inte bara definiera vad som är lämpligt för en dansk präst att tro, men även diktera det i detalj och enskilda fall med hota om uppsägelser.”Tro på detta eller du ska bli sparkad som präst”. Det handlar inte om en präst som inte sköter sitt jobb eller så, utan att hans teologiska övertygelser inte går hand i hand med danske folkepartis stockkonservativa religionsfundamentalistiska syn. Åsiktskontroll alltså. När en politiker talar om sådant, oavsett vilken fråga det än handlar om så vet man att de inte på något sätt är vänner av yttrande och åsiktsfriheter. Dvs det är ju nu uppenbart att danske folkepartiets utspel till försvar för muhammedkarikatyrerna bara var skenheliga lögner. Hade någon gjort något liknande mot Jesus eller partiledaren Pia så hade vi sett det rätta ansiktet – nämligen det vi ser nu. En selektiv och fascistisk åsiktsfrihet som bara precis ska gälla när det inte går emot partiprogrammet. Visst, sådant här ser man hos alla partier. Det är alltid lätt att åberopa friheter så länge friheten inte handlar om att kritisera något man håller heligt. Men sällan har det varit unknare i modern tid.

Der er et yndigt land? Inte nu längre. Och tänk att vi håller på att rösta in ett nästan identiskt parti i den svenska riksdagen.

Det här inlägget postades i Frihetsfrågor, Politik & ekonomi, Religioner. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Der er et yndigt land?

 1. felix1 skriver:

  Danskar är mkt konservativare än folk i allmänhet tror. Mkt av inlägget känns igen. Har vistats i Danmark mkt under 40 år. Ytligt sett är det lättsamt men på djupet!! Nej. Den danska folkkyrkan ger heller inte stort utrymme för andra vanor. Själv blev jag i en kyrka på Jylland skarpt tillsagd av sogneprästen då jag bugade mej ock gjorde korstecken vid ingången. Frågan ställdes om jag var katolik ,vi har nämligen nattvard i dag och sådana är inte välkomna.Han borde göra ett studiebesök i Lunds domkyrka!!Då jag svarade på felfri danska att jag är lutheran vände han ryggen åt mej, tur att jag ät trygg i min tro!

 2. Lilli skriver:

  Du gamla, du fria…?

 3. Drot Trannel skriver:

  Annars är det normalt bara katolikerna som vägrar låta andra kristna delta i nattvardsfirande. Inte en om man anordnat en ekumenisk konferens får de delta i nattvarden tillsammans med andra kristna. Om man ändå deltar i en katolsk mässa menar KK att man har godtagit allt i KK.

  Det är alltså inte nytt,

Kommentarsfältet är stängt.