En riktigt bra film om vår tids krig

När kommer den egentligen? Den riktigt stora blodiga filosofiska krigsfilmen om Irak/Gulfkriget? Kanske aldrig, kanske beroende på att det inte är samma sorts krig nu som förr. Nu är kriget mer teknologiskt, mer distanserat på många sätt. Det är ju öht inte samma sorts samhälle som utgör kulissen så min önskan är kanske orättvis.

Jag har redan recenserat The Hurt Locker, så det tänker jag inte göra igen. Det är en bra film men mängden Oscars-statyetter som den fick i natt representerar nog andra saker. Dels att folk är trötta på Cameron och inte vill ge hans pompösa filmer fler Oscars (som alla ångrar sen i bästa Titanic-manér), dels att Hollywood nog trots allt hungrar rejält efter sin generations stora krigsfilm om vår tids stora krig. Dvs vår tids Apocalypse Now, men om Irak/gulfkriget. Den smärtlådan når ju inte de djupen, mestadels för att den fokuserar mycket på action snarare än filosofi. Det är en bra film, men den nosar bara på storheten.

Någon likt Mallick, mannen bakom Tunna röda linjen, skulle nog kunna tänkas ge oss det Oscars-juryn suktar efter. Eller om vi vill ha det lite lättsammare, men fortfarande väldigt bra och känslosamt, för all del så skulle nog Steven Spielberg allt nog kunna tänkas leverera.

Det här inlägget postades i Musik & Film. Bokmärk permalänken.