Flood

Jag har ju efter tre års idogt läsande av Stephen Baxters alla böcker börjat komma ifall honom och hans nyare alster. Ligger iaf inte 10-20 år efter så att säga.

Flood är en ganska ny bok, som ska utgöra första delen av en ny trilogi (tror jag). Det finns utkommen även bok två med namnet ”Ark”. När den tredje boken kommer vet jag inte. Den kommer kanske inte ens, för jag är inte säker på att det är en trilogi.

Flood börjar i Spanien år 2015. Fem personer har suttit som gisslan hos en terroristorganisation i över fem års tid (två kvinnor och tre män). Ingen kontakt med omvärlden och kvinnorna framförallt har fått lida stort och mycket. Våldtäkter och annat vardagselände för gisslan hos extremister. Men så en dag fritas dem av en trupper tillhörande en amerikansk privatorganisation som heter AxysCorp. Men de kommer ut till en värld i förändring.

Haven har börjat stiga och de flesta kustnära samhällen i världen har bekymmer med sin vardag. Det hela tillskrivs den globala uppvärmningen, men några tror inte på den kopplingen. Här kan man tydligt se att Baxter älskar att ge sig i kast med känsliga ämnen. Religion och konservatism får alltid sig en känga, men här är det IPCC-modellerna som blir föremål för samma angrepp.

Det hela sker nämligen på tok för snabbt för att kunna tillskrivas de gällande teorierna. Baxter väljer nog förövrigt gisslan-situationen för att kunna göra det trovärdigt med personer som kommer ut i verkligheten och måste lära sig om den. Att havet stigit omkring en meter och fortsätter så göra med ominskad takt. Ett smart litterärt drag får man ju säga. Det tjänar även som syfte att man på så sätt känner det trovärdigt att vi i den här gruppen har en samhörighet som är väldigt stark. Något vars poäng blir väldigt viktig då boken utspelar sig under en mycket lång period – ända till år 2058.

Det här är en extremt påtaglig dystopi, där Baxter likt den tunge scifi-författare han är lägger fokus på hur människan försöker förstå vad som sker och lösa det och vetenskapen bakom. Detta ligger alltid i förgrunden även om det här är en ovanligt mjuk bok för att vara honom där det sociala spelet och samhällsfrågorna i princip ses som viktigare. I bakgrunden ligger faktiskt den stora sociala aspekten – vad en kontinuerlig översvämning gör med människan och vårt samhälle. Vilka konflikter som kommer uppstå i världen och var. Redan tidigt i boken ges man också förståelse i att översvämningarna eskalerar. Det som var centrimetrar per år blir snabbt metrar.

Boken har som sagt fokus på det som vi alla oundvikligen tänker på när vi läser om detta. Vad skulle man själv göra om man visste vad som väntade? Skulle man som skåning sätta sig i bilen och köra upp i fjällen. Eller är en båt en bättre lösning? I Baxters bok avhandlas alla lösnngar, och på en global skala. Detta är inte USA-centrerat, utan hela världen avhandlas, även om Europa iaf inledningsvis blir den centrala skådeplatsen.

Det är som med många andra böcker av Baxter en bok som ger episka känslor. Även om den på en del sätt tyvärr känns ihophastad, tex i långa passager i mitten där vi tas med på olika exempel på händelser världen över, som även om det kretsar kring huvudrollspersonerna, ändå känns intryckta, så blir ändå känslan och slutbetyget att man precis läst en mäktig berättelse.Han vill lite mycket med sina resor världen runt dock. Jag skulle ha föredragit att han la fokus helt på en eller två platser och inte femtielva olika. Man har lite svårt att ta det till sig. Men jag förstår varför han gör det, för olika platser visar på effekterna av en översvämning på olika sätt. Men det blir lite hoppigt och hattigt och man får lite svårt att engagera sig som läsare. Less is more – gäller i princip alltid inom litteratur.

Jag tror jag vill ge boken en fyra i betyg. Möjligen kan det ruset lägga sig när ”sista-sidorna-känslorna” lagt sig och jag ser på bokens helhet med lite bättre ögon och då ger den en trea istället. Eller så kan man se på bokens betyg så här: Jag vill läsa fortsättningen, och det är ju ett bra tecken.

Övriga fakta om boken: Längd: 540 sidor. Språk: engelska. Kategori: katastrof/scifi. Utgivningsår: 2008. Nominerad till ett par litteraturpriser inom scifi.

Annonser
Det här inlägget postades i Litteratur, Science Fiction. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Flood

  1. Paulus skriver:

    Har precis börjat på uppföljaren (säger förstås inget om den), men tyckte också att Flood var lite hafsig i stilen på något sätt. Bra, men han kan bättre. Dock skönt med författare som har så hög nivå även på böcker som inte tillhör de bästa.

  2. Ping: Ark | g e o b a s t a r d

Kommentarsfältet är stängt.