If it doesn’t exist on the internet, it doesn’t exist

Internet och sidor som wikipedia är en kunskapsrevolution i klass med eller kanske större än boktryckarkonsten. Om detta råder det mycket lite att säga. Jag minns själv hur det var innan nätet fanns. Man undrade över något. Tex, är guld bättre eller sämre på att leda elektricitet än silver? Om ingen i familjen var naturvetenskapligt examinerad så fick man ju slå upp det hela i ett lexikon. Under förutsättning att det stod i det. För gudars skymning så lite det står i även de bästa boklexikon i jämförelse med nätet som helhet.

Det fanns även gott om frågor som man hade enormt svårt att svara på. Skvaller om kändisar, komplicerade ”rätt eller fel”-frågor (tex hur ett ord bör uttalas – vilket bara sällan finns tillräckliga svar i vanliga lexikon – se exemplet Ramlösa som i många böcker om ortsnamn helt felaktigt tillskrivs ett långt a-ljud – vilket är lika dumt och fel som att uttala dum med långt u.) Massor som blev obesvarat.

Alla vi som inte är purunga minns iaf detta och det var inget man egentligen tyckte var speciellt konstigt. Kunde man inte slå upp svaret fick man vänta tills en annan dag då man hade tid att bege sig till bibliotek eller fråga någon kunnigare. Och många många frågor blev också förevigt obesvarade.

Idag är det inte alls så – idag har andelen frågor som man inte kan slå upp via nätet minskat radikalt. Det finns klurigare frågor än andra – men de flesta tror ändå att alla svar finns på nätet. I många fall stämmer det säkert att det hela mer beror på vem som letar än att det inte skulle finnas – men det finns ett lysande exempel på undantag och det är inom historia och kultur.

Jag vet inte hur många namn på personer som jag inte lyckats slå upp på nätet. Personers namn som pryder skivomslag på stenkakor osv. Personer som säkerligen var stora på sin tid, men som inte förts vidare till nutidens kunskapsbanker – och därmed inte till internet. Kunskap om dessa finns säkert fortfarande. I böcker någonstans. Gamla böcker med snäv kunskap enligt dagens preferenser. Böcker vars innehåll därmed aldrig kommer föras över till digitala medier. Och där klämmer skon – det är inte så att det ännu inte förts över – det är ju det att det aldrig kommer föras över troligen – eller åtminstone ta så lång tid att det tappar relevans.

Det är bara inse – boys and girls – internet är fortfarande fyllt av astronomiska luckor om fakta. Problemet är inte att det har luckor dock – problemet är att så många inte förstår att det har luckor och därmed nöjer sig med svaren som står där på nätet – och därmed kan nya kontextuella sanningar skapas då folk överskattar internet. Ta bara hur skolundervisningen fungerar idag där barn och ungdomar lär sig söka på internet. Men lär de sig förstå hur mycket som inte finns på internet? Jag är inte lika säker på det.

Det är på inget sätt sämre idag än förr. Tvärtom är kunskap tveklöst mycket lättare att hitta idag än förr. Poängen är att jag tror att många idag, pga fastfood-kunskapskulturen tror att om det inte går att hitta på nätet, så finns det kanske inte ens – eller är åtminstone ointressant eller oviktigt. Några sådana illusioner hade man inte för 20 år sen när man inte hittade ett svar i sitt lexikon. Man var väl medveten om lexikonets begränsningar – vilket man inte verkar vara om nätets idag. Jag tror att man även får en uppfattning om att kunskap om något utvecklas, i takt med att fler folk fyller på med nya fakta. Tex, desto mer som händer i staden Lund, desto mer kommer att stå på nätet om Lund. Det man missar är att i samma takt kommer kunskaper om Lund som inte uppstod efter internets tillkomst fyllas på. Gamla kuriosa om gamla lundabor osv.

Javisst, det finns gott om eldsjälar som fyller ut nätet med sina nördiga hobbys. Jag själv är på sätt och vis en sådan när jag lägger upp filmer på youtube med franska koloniala frimärken och gamla stenkakor. Fast samtidigt är jag så medveten om att man bara skrapar på ytan på historia och kulturarv som sakta falnar bort i botten på lådor i folks källare och som kanske aldrig kommer digitaliseras för allmänheten och evigheten. För ett tag sen sas det att 97% av det människan skrivit på papper innan internet kom till inte fanns på nätet. Den siffran har säkert förbättrats. Men jag har på känn att det fortfarande är en förkrossande mängd som inte finns i digital form ännu. Det är bara att besöka ett universitetsbibliotek – och så strosa runt bland hyllorna på böcker som inte lånas så ofta så inser man hur enormt liten del av all denna kunskap som inte finns att leta i på nätet – ännu – och kanske aldrig kommer att finnas.

Inte kan det väl stå speciellt mycket av intresse och värde i dessa böcker? Isåfall hade ju någon garanterat scannat in innehållet… väl? Äh skitsamma. Vem bryr sig om vad folk sa förr. De visste ju inte lika mycket som vi gör och kan knappast lära oss något om något.

Annonser
Det här inlägget postades i Andra vetenskaper, Datorer & teknik, Historia & arkeologi, Idioter & idioti, Konspirationer & pseudovetenskap, Litteratur, Media, Nostalgi & kuriosa. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till If it doesn’t exist on the internet, it doesn’t exist

 1. alfaomega skriver:

  hej hallå.. jag brukar aldrig någonsin surfa omkring på nätet, kanske för att jag inte har någon dator själv -är väl snart den enda i min ålder som inte har en sån där plastburk =)

  ville bara säga att jag uppskattade din artikel eller vad det kallas haha bra koll man har.. hur som hellst tangerar dina tankar mina -har aldrig stött på någon som tänker lite som mig i det här avseéndet..

  tror det finns oerhörda luckor genom hela historien, människor brukar oftast dokumentera ovanliga saker som händer men vardaglig kunskap tas ofta för givet och jag tror mycket sånt bleknar och glöms bort via generations växlingar eller ja du kanske förstår hur jag menar?

  mvh
  //B.

 2. Daniel skriver:

  alfaomega: Nätet ger insikt om att det finns många likasinnade, och naturligtvis även motsatsen, på ett sätt man kanske inte ser annars. Så surfa på nätet du, det berikar bara vyerna.

  Javisst kan det finnas luckor i kunskaperna. Någonstans kring 95% av alla möjliga artefakter som finns att hitta ute i vårt lands marker för arkeologer är tex fortfarande inte hittade – enligt beräkningar. Det kan man ha som referens alltid när man tror sig veta allt om historien.

 3. Ping: Bokens uttjatade död « Geobastard

Kommentarsfältet är stängt.