Demolition man

Rick snackar om framtidsvisioner som ingen trodde på – som betraktades som överdriven science fiction – men som nu delvis är här. Jag instämmer.

Ett mer muntert exempel jag kommer på som blir allt mer skrämmande sant är ju faktiskt filmen Demolition Man. Ni vet, actionrullen från 90talet med Snipes och Stallone. En film man skrattade rätt mycket åt för 15 år sen. En film som helt absurt nog får allt fler och fler rätt på alla punkter. Här är tre av punkterna. Det finns säkert fler.

1 Övervakningssamhället som den beskrev med kameror överallt.

2 Schwarzenegger som president (inte hänt ännu, men han har ju faktiskt blivit guvernör, och det skedde långt efter filmen som skämtade om det).

3 Antisvordomslagar som man får böta om man bryter. Ja vi har inte lagar ännu i USA om det för allmänt pratande i samhället, men det har blivit allt svårare och svårare de senaste åren att svära i offentliga eller mediala sammanhang. Nu har man i Pasadena infört ett slags vitessystem under en ”cuss-free-week” där man lite skämtsamt lägger en aja-baja-lapp i en burk om man som politiker svär. Syftet är dock fullt seriöst – att svordomar ska bort från samhället. Som en person påpekade – man måste få svära för man måste få säga ”fuck the goverment”.

Det där med USA och svordomar är väldigt märkligt. För samtidigt som få saker kan innehålla mer svordomar per sändningsminut än en amerikansk serie eller film, kan få saker ha mer hysteriska regler mot svordomar än samma media – allt beroende på sändningstid eller kanal. I Sverige får man säga ”knulla” i TV klockan 1800 mitt i barnprogrammen och väldigt få människor går man ur huse med plakat om hur jorden förfaller i syndfulla babylons sköka om det händer. I USA går folk verkligen man ur huse (eller skickar sin advokat med stämningsansökan iaf) om någon säger ”bröst” i TV efter klockan 22. En hel film från europa som hade ordet ”bröst” (bossom) i titeln, åsyftandes ett kvinnobröst blev faktiskt omdöpt i USA just pga att slippa få problem med moralpolisen. (Tyvärr glömt namnet på filmen, men det är helt sant).

Ja ojojoj… Babylons sköka är här nu när ordet bröst sägs för tidigt på TV.

Verkliga problem istället för svordomar och snuskiga ord liksom… att ta i tu med dem är såklart lika jobbigt som det är att inse att Demolition man helt otroligt nog är en av de scififilmer som träffat mest rätt de senaste 30 åren.

Det här inlägget postades i Frihetsfrågor, Musik & Film. Bokmärk permalänken.