Min idiotiska granne

Vi fick för något år sen ett centralt brandlarmssystem installerat i lägenheten. Alla fick samma system i husets fyra lägenheter. Hela poängen med ett brandlarm är ju att man ska reagera på ett ljud. En signal som tjuter. Något markant som sticker ut från bakgrundssuset så att säga som man reagerar på.

Men grannen under oss har effektivt förstört denna funktion med hjälp av sin tomma blick och äckliga rotmos. En kärring som jag minst sagt inte tycker om på något sätt, lyckas nästan dagligen få igång sitt brandlarm. Och oftast om och om och om igen under några timmars tid.

Vi snackar inget tyst larm – vi snackar decibel i kvadrat. Det hörs tydligt upp till oss *pipipipipipipip* – det måste låta för jävla enormt mycket hemma hos dem.

För ett tag sen fick jag höra något som förklarade VARFÖR det TROLIGEN är så – eller jag drog slutsatsen själv. Jag vet inte med säkerhet, utan detta är bara en teori. Det hela beror troligen på att kärringjäveln vägrar använda spisfläkten. Hon har sagt till en annan granne som klagat på henne kring stekos-stank i trappen att hon inte tänker använda spisfläkten, för hon tycker filtret är jobbigt att rengöra.

Om vi bortser från att stekoset såklart sätter sig i filtret ÄNDÅ (och på allt annat i lägenheten) så har vi ju då en rimlig förklaring på varför brandlarmet tjuter där nere för jämnan. Det reagerar på stekoset.

Och det leder till slutpoängen: Ropa inte varg. Ju oftare larmet tjuter hos grannen, desto mindre sannolikt blir det att man reagerar den dagen kärringjäveln satt fyr på rotmoset på riktigt.

(Det ska tilläggas att filtret i spisfläkten plockas ut på två sekunder, diskas med fördel i diskmaskin (som vi alla har i huset) och sedan med lätthet åter sätts in i fläkten på två sekunder. Verkligen inget jobb alls. Och man gör det kanske en gång vart annat år eller liknande. Och det behövs som sagt självklart göras även om man inte sätter igång den.)

IDIOT.

Det här inlägget postades i Familjen & vänner, Personligt. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Min idiotiska granne

  1. Dr M skriver:

    Verkar vara läge att förklara för grannen att det där måste upphöra — och att det inte bara är en störningsfråga, utan även en säkerhetsfråga. Möjligen skulle poängen gå hem då. Är det inte en person som alls går att prata med är det kanske läge — hur motbjudande det än är — att ta kontakt med hyresvärden. De bör rimligen ha ett intresse av att brandvarnarna används och fungerar som de ska.

    Mer brutala åtgärder är att utrymma huset och ringa brandkåren när larmet går igång … Det är ju vad man formellt sett bör göra.

Kommentarsfältet är stängt.