Vattenbristsretorik

Miljörörelsen måste lära sig sluta med tramsig propaganda. Annars kommer de inte bara ha svårt att få nytt folk att lyssna på dem utan man kommer även tappa anhängare.

En av de mer irriterande sakerna som dyker upp ibland är frågan om vatten. Rent dricksvatten som är en bristvara på många platser på jorden. Men den är inte det i Sverige. Detta utnyttjar usla demagoger för sina retoriska syften. Man skriver att medan du duschar bort tusentals liter vatten måste vissa gå miltals varje dag för lite smutsigt vatten att koka riset i.

Jaha? Och? Vad har dessa ting med varandra att göra? Absolut ingenting. Den underliggande andemeningen i sådan journalistik är att få det att låta som att jag ska skämmas för att jag har vatten. Att jag i princip nästan stjäl och roffar åt mig av något mer än jag behöver – och på andras bekostnad likt vatten vore en kolonial eller postkolonial fråga.

Öh. Sen när stjäl Sveriges akvifärer vatten från Afrika? Eller jo, det gör dem på sätt och vis, eftersom de permanenta  högtrycksområdena över de subtropiska områdena (där vattenbrist ofta råder) fäller ut sin nederbörd över nordligare (eller sydligare) trakter varav en del når oss genom lågtrycksbanorna. Men för fan liksom.. det är ju inte mitt fel att det afrikanska vattnet regnar ner här.. det är ju så jordklotet fungerar klimatologiskt! Det är ju som att gnälla över att jorden är rund!

Nej, man gör om en fråga om andra människors eländiga klimat, till något som vi ska skämmas över. Det är där skon klämmer för mig ifall någon inte förstår. Man går på tok för långt helt enkelt. Sen är inte ens den andra poängen i Aftonbladets artikel rätt – när man vill framställa vattenbristen som ett resultat av politik. Även om vattenresurser kan strypas av illmariga människor så är den överväldigande anledningen till att det råder vattenbrist att det råder just brist på vatten av fullt naturliga skäl. Ett skäl som stavas torka, och som drabbar alla delar av jorden då och då, men subtropiska områden väldigt ofta eftersom de ligger i en torr klimatzon. Det är inte elaka kapitalisters fel att det inte regnar i Afrikas subtropiska områden. Det är inte den globala uppvärmningens fel. Det är en fullständigt naturlig, om än sorglig företeelse. Man kunde som sagt lika gärna klaga på att jorden är rund och skylla det på politikerna.

Alltså, det har ingen som helst betydelse för torkan i Afrika eller på någon plats på jorden hur mycket vatten vi svenskar konsumerar. Verkligen ingen som helst. Snälla kära nån, förstå detta.

Duscha på allt vad ni kan go’svenskar. Drick vatten i mängder. Häll ut vatten på alla du känner, inte minst på fjantiga journalisters laptopar. För Afrikas vattenbrist är inte vårt fel och i Sverige är vatten inte alls en bristvara och ska därför heller inte behandlas som en.

Uppdatering: Nu har även Sydsvenskan en artikel om vattenbrist som handlar om skam. Inte lika suggestiv och värdelös som aftonbladets artikel, men fortfarande inget vidare.

Nedan. Vatten i en sjö i Blekinge som vi ska skämmas för att utnyttja eftersom det finns de som inte har det i andra länder. Iaf om moralpolisen inom miljöpolisministeriet får bestämma.

Det här inlägget postades i Andra vetenskaper, Geologi, Idioter & idioti, Konspirationer & pseudovetenskap, Miljöfrågor. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vattenbristsretorik

  1. Ping: Fortsätt frossa i vatten | Gester...med ord

  2. Urban skriver:

    Trevligt och insiktsfullt inlägg.
    Men om du vill undvika blodstörtning bör du inte titta på den här sidan. iveearth.org/sv/save/water som innehåller en del pärlor om varför och hur man skall spara vatten.

  3. Daniel skriver:

    Urban: 😀

Kommentarsfältet är stängt.