Mars mystery rock

Senaste nytt från Mars på geologifronten är en sten hittad vid Concepción-kratern med märkliga avlagringar och sfäriska mikroobjekt som fått smeknamnet ”blueberries”. Min första reaktion var att ”men det där liknar ju ooider” Dvs små bakteriellt skapade sfäriska klumpar som skapas i karbonatrik miljö på havsbotten – vanliga på jorden i tropiska vatten. Alltså, ett tecken på fossilerat liv på Mars.Det ännu mer spännande är att det inte är ett krav att det ska vara karbonatkorn, utan det kan även vara järn eller fosfatbaserade mineraler. Vilket det just är i frågan om blåbären enligt de analyser som finns!

Men Mars är en sån annorlunda plats geologiskt att man inte kan förutsätta något alls. Det är inte ens säkert att en mikroskopisk analys på jorden skulle kunna ge svaret. Det kan finnas geologiska processer på Mars som inte liknar något alls på jorden.

Det här är lätt det mest spännande fyndet av möjligt liv på Mars som funnits om jag får säga min mening. Tråkgeologerna som uttalar sig i artikeln är istället inne på ett spår där ejekta från ett nedslag har frätt fram detta, vilket skulle förklara även de där skorporna som ligger över blåbären. Jaja, det kanske stämmer (om än att det är krystat) men det är inte lika kul på något sätt som om det vore ooider.

Uppdatering: Eftersom jag inte vet vilken kompetens de har som uttalar sig kan jag ju inte säga så mycket. Men det är ju fullt möjligt att de är för blinda för det uppenbara bara. För så här ser ooider ut. Och jag har inte sett någon förklaring här som låter mer logisk – utan de är extremt hypotetiska spekulationer. Verkligen ingen alls formation liknande på jorden som inte har berott på bakteriell påverkan får sfärisk form på det här sättet . Det finns bubbliga mineral som inte bildas med direkt bakteriell inverkan likt götit och bauxit. Men det kräver istället väldigt fuktiga syrerika miljöer och värme. Och de ser inte ut så här heller för den delen.

Nej något är skumt med analysen när de inte ens nämner ooider. Jag får väl anta att det beror på att de har kunnat avfärda det på mineralogisk väg (och inte pga fördomar).

Uppdatering 2: Jag ser på bilden även att stenen som ooiderna frigjorts ifrån (svårt att säga exakt vad som sker på de två bilderna jag har) är tydligt stratigraferad i tunna foliationer. Om det är en sedimentär bergart som är så tunt folierad så finns i princip bara två möjligheter: Lersten eller kalksten. Sandsten deponeras nämligen inte i tunna lager, den deponeras i böjande former då dess transport kräver vågor – vilket även leder till att det inte kan bli tunna platta foliationer.

Och är det en kalksten är ooider givetvis per definition möjliga – och är det en kalksten är det väldigt troligt att den är av organiskt ursprung. Många om. För lite data – men de slutsatser jag drar är fullt rimliga utifrån det vi ser.

(Den blåa färgen är artificiellt skapad i efterhand för att tittaren lättare ska se formationerna.)

Uppdatering: Nu ska bilderna fungera också.

Det här inlägget postades i Geologi, Paleontologi. Bokmärk permalänken.