Kristallterapi

Man behöver inte ha ett poäng i geologi från högskola för att kunna ifrågasätta kristallterapi som alternativmedicinsk metod. Att angripa kristallterapi är egentligen väldigt enkelt och du måste inte alls vara geolog så som jag är. Det handlar ju faktiskt om att kristallterapin inte kan presentera någon som helst bevis för sina påståenden och därmed faller ju all bevisbörda på vad kristallterapeuterna påstår, inte vad du ifrågasätter. Det är den som påstår att tomten finns som har bevisbördan, inte den som inte tror på tomten.

Att kritisera kristallterapi är dock som att tala för döva öron med vetenskapsfilosofiska metoder. Förespråkare för alternativmedicin böjer på vetenskapsfilosofiska principer om bevisbörda som vinden böjer på gräset. Om jag påpekar att det inte alls finns några speciella energier i en sten bara för att den är formad och färgad på ett visst sätt så kommer detta bara ursäktas med att vetenskapen inte kan mäta dessa energier. Så sättet att bemöta det hela bör snarare även inkludera en detaljerad diskussion om geologi, eftersom här kan vi framföra argument som är betydligt svårare att avfärda på samma sätt. Låt oss dissekera vad kristallterapeuterna på ”alternativmedicin.se” säger, då det är rätt så representativt för hur folk som tror på kristallterapi resonerar.

Kvartskristallen är en spetsig, sexsidig sten, var ‘färg” varierar från mjölkvitt till genomskinligt. Den glas klara kristallen kallas bergkristall. Kristallen kan ibland reflektera ljus så att ett spektrum uppstår. Bergkristallen släpper också obehindrat igenom det ultravioletta ljuset. Modern fysik har visat att den har elektroniska egenskaper och den ingår i dag i exempelvis radioutrustning och datorer.

”Sexsidig sten” – Det är riktigt att kvarts har en trigonal till hexagonal kristallstruktur av ämnet Silikondioxid (SiO2). Men det innebär inte att alla kvartskristaller formas till ”sexsidiga stenar” även om de kan det i vissa fall. Kvarts är det näst vanligaste mineralet i jordskorpan och merparten av alla kvartskristaller är små mikroskopiska korn utan tydlig form (anhedrala korn). De sitter inbäddade i merparten av alla bergarter runt omkring oss. Från graniter till gnejsrar till sandstenar. När du besöker badstranden i sommar längs Sveriges kuster så ligger du på sandkorn, dessa består i en stor majoritet av just kvarts. Du kan helt enkelt knappt befinna dig någonstans utan att du har kvarts minst en meter ifrån dig. Du har den i betongens sand i väggen bredvid dig. Du har den bokstavligt talat överallt i markens grus, stenar och bergknallar. Du tittar möjligen genom den just nu också. Om du har glas i din datormonitor eller bara använder glasögon är det också frågan om en variant av uppsmällt kvarts. Det samma gäller även ”tillsynes” helt andra stenar likt flinta – som också det är identiskt med kvarts kemiskt, men i dessa båda fall talar vi om att kiseldioxiden inte bundits i ett kristallgitter, utan att molekylerna sitter huller om buller. Om du vill tillskriva kvartsen särskilda egenskaper när den har en viss storlek och viss form och säljs i en fin kristallterapiaffär är det såklart upp till dig. Men det är faktiskt som om man tog kranvatten och tappade upp på flaskor och sålde dyrare med löftet om speciella egenskaper. Jag vet dock att det är svårt att bemöta det här med kraften hos vissa geometrier hos de som tror på det. Helig geometri, vilket i princip är allt vad chakra och tilltro på att stenar med en viss form är, kan vara en av de äldsta, mest grundläggande formerna av andlighet, och därmed väldigt svår att bemöta i en diskussion. Det sitter i våra gener att tillskriva geometriska former andlig funktion eftersom vi levde i en miljö ursprungligen där geometrisk ordning var ovanligt.

”Färg” – Färgen på kvarts varierar betydligt mer än från vitt till mjölkvitt. Det kan säkert komma som en chock för utövare av healing men kvarts kan ha alla spektrats färger, även svart (kallas då rökkvarts). Agat, Onyx, Jasper, Tigeröga, Bergskristall, Ametist, Citrine, Rosenkvarts osv osv. Kärt barn har många namn pga färgskillnader. Kemin är dock den samma i stort och färgerna kommer i regel från små skillnader i hur tryck och värme verkade vid bildningen, men även från små orenheter av järn, koppar, titan, mangan som i olika mängd och kombination ger olika färgton. Men det är så små mängder att de inte påverkar den kemiska sammansättningen nämnvärt utan det är fortfarande frågan om  , alltså en kisel- och syretetraheder där enstaka molekyler av dessa orenheter sitter fast i kristallgittret. Metaller har utmärkta infärgningsegenskaper. Det är alltså inte frågan om olika sorters stenar så som kristallterapeuter vill ge sken av. Utan skillnaden mellan bergskristall och ametist är som att skilja mellan två upplagor av samma bok, där man endast ändrat på vissa färgnyanser i trycket – men inte på innehållet i boken. Det är fortfarande samma kemiska struktur och kristallformation. Om du vill tillskriva färger egenskaper är det såklart upp till dig, men det handlar bara om vilken våglängd inkommande ljus får när de reflekteras igenom eller på ytan av ett material. Färger ”är” alltså egentligen inget alls mer än ett materials påverkan på våglängden hos ljuset.

”Det ultravioletta ljuset & elektriska egenskaperna” – Här blandar man samman kvarts med kvartsglas eftersom man i teknik tillverkar syntetiska kvartskristaller med väldigt specifika kristallgitter för olika ändamål. Resonansfrekvenser i elektroniska komponenter som ska vara exakta blir det genom kvartsoscillator tex, men även som filter för olika våglängder med ljus. Vissa kristallfilter kan släppa igenom merparten av tex AV-B-strålning, andra filter kan blockera just UV-B-strålning osv. Oavsett vad så handlar det om kvartsglas, alltså konstgjord kvarts där man kan bestämma egenskapen. Naturligt förekommande kvarts är för oberäkneligt och orent för att vara av nytta för industrin utan att först ha smälts om till önskat ändamål även om man ursprungligen såklart använde kvartskristaller av tex bergskristall innan man utvecklade tekniken. Och nej, det har inte ”elektriska egenskaper” i betydelsen att det alstrar energi i elektrisk form – det kan leda eller skapa frekvenser och svängningar.

Det är självklart fullt frivilligt och tillåtet att tro på kristallers vetenskapligt omätbara egenskaper om man nu vill det. Men när man som ”kristall-troende” oftast inte ens förstår vad det är man påstår och talar om skillnader mellan olika stenar som inte finns, då handlar det om kunskapsbrister. Kvarts och ametist är inte två olika sorters stenar. Bergskristall och onyx är inte två olika sorters stenar. Utan vi talar om kvarts i alla exempel.

Utan det handlar om att man troligen inte känner till att detta är jordskorpans näst mest vanligaste mineral, fast i dess olika skepnader och omöjligt att undgå i din vardag. Det finns en anledning till att det är just kvarts som har blivit kristallterapins favoritsten och den är strikt ekonomisk. Den är supervanlig och finns i flera olika mycket vackra skepnader väldigt lättillgängligt. Man ju verkligen inte glömma att det som glimmar i olika färger imponerar mer på folk än det som är grått. Det har ingenting med några verkliga egenskaper att göra i stenarna, utan det handlar om en kombination av estetik och religion ifall man tillskriver stenar egenskaper.

Jag som geolog håller såklart med om att vissa ädel och halvädel-stenar är vackra – men jag vet också om att det inte finns något magiskt med dem bara för att de är vackra utan att detta handlar om människans behov av att mystifiera sin tillvaro – och få saker är lättare att mystifiera än just det som man har fått för sig är exotiskt – som tex kvarts i vissa mer spektakulära kristallformer så som ametist tex. Den heliga geometrin som spökar åter.

Men om folk verkligen bara tex kände till hur vanliga ametister är i naturen, hur oexotiska de är om man vet var man ska leta och att de på inget sätt alls skiljer sig från bergskristaller och onyxer så skulle nog den kristall-healing-troende elden falna lite hos de flesta som tror på det idag. Kanske. Jag har ingen större tilltro till att de som har fått för sig att något är på ett sätt det inte är ska sluta tro på det. Inte ens om man förklarar att anledningen till att de tycker att rosenkvarts ger ”emotionell balans” är att det är ett intetsägande begrepp om välmående – som bara precis uppstår av rent placebomässiga skäl. Inget ont om placebo nu, det är extremt kraftfullt i vissa exempel.

Tro på kristallhealing och det fungerar – javisst, men det beror på placebon, inte på ATT det fungerar.

Annonser
Det här inlägget postades i Geologi, Konspirationer & pseudovetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.