Afrikas problem

I västvärlden talas det ofta om att Afrikas problem inte bara beror på den tidigare kolonialismens dåd, men även på en fortsatt slags kolonialism t om. I Afrika talas det dock om vad som är Afrikas stora problem, och det är den afrikanska kulturen – för de vågar kritisera sig själva där vi inte gör. Nej jag vet, det finns inte ”en” afrikansk kultur. Det finns däremot drag som går igenom stora delar av den afrikanska kontinenten (under Sahara), precis som det finns drag som går igenom Västeuropa, drag som går igenom Asien osv.

I Afrikas fall är det dock inget smickrande utan det handlar om en total oförmåga att bygga upp moderna demokratiska samhällen. Stammentalitet, egoism och korruption genomsyrar alla afrikanska samhällen söder om Sahara. Vi snackar länder med stora naturresurser, länder med fantastiska möjligheter för turism – men länder som gång på gång misslyckas med detta, ibland pga meningslösa krig, men oftast bara pga korruption och egoism. Folk går inte samman i projekt mer än ovilligt. Folk planerar inte långsiktigt utan stoppar skörden i fickan och säljer rättigheterna till underpris för att utvinna sina naturresurser till giriga västerländska företag (som bara suger ut utan att ge speciellt många arbetstillfällen eller något alls tillbaka). Fast felet är inte dessa företag, felet är att länderna består av individer som inte kan gå samman och hjälpas åt – vilket är nyckeln till framgång om man ska bygga upp något ur inget. Ensam är stark, men tillsammans är folk starka. Om afrikanerna vill bygga upp egen rikedom så måste de börja med att jobba tillsammans. Först ovanpå en struktur där de kan det kan saker som entrepenörsskap komma – för annars blir det lätt så att de mer resursstarka medborgarna bara utnyttjar de svaga och då bara bibehålls den rådande strukturen. Socialisterna har rätt på denna punkt – de första stegen för ett nytt samhälle att bli rikt kommer ur samarbete och produkterna ur detta (hederligt rättsystem, välfärd, infrastruktur, skolning).

Här är ett ypperligt exempel på hur det går till i Afrika istället. Skrämmande nog är detta inget undantag, utan snarare regel. Idioter som styr över idioter helt enkelt och lägger västerländska bidragspengar på skit.

Jag är inte emot att man hjälper folk i Afrika. Men det ska inte ske med pengar insatta på konton och överförda till lokala organisationer – där pengar förr eller senare bara hamnar i någon småpåves ficka. Nej – Det ska ske med direkt hjälp på plats och skolning.

Det kallas av våra västerländska samveten för postkolonial rasism att hävda att afrikanerna inte kan bygga upp moderna samhällen. Men det är smädelser från folk som inte begriper hälften så mycket om Afrika som de tror de gör. Det ligger inte i afrikanernas gener att de inte kan bygga upp moderna samhällen – det ligger i en kultur och sociologisk struktur som är rigid – och totalt inkompatibel med det moderna samhället. Det är inte rasism att hävda att vissa kulturer är sämre än andra på att hantera det moderna samhällets stora komplexa strukturer där solidaritet, ärlighet, empati, ordning, byråkrati och starka förvaltningsstrukturer måste finnas och fungera. Man kan inte ha folk som sitter på sina platser för att tjäna pengar när mycket måste bygga på en genuin önskan av att vilja förbättra för andra än bara för den egna plånboken – iaf inte som det ser ut i Afrika idag där så många andra variabler hägrar – inte minst då en rigid stamstruktur där folk från två grannbyar i samma dal och rike inte öht kan tala med varandra då de tillhör olika stammar som bara måste hata varandra då deras stamgud säger så.

Problemet med Afrika är afrikanernas kultur. Så enkelt är det faktiskt och vi ska sluta ge den andnöd genom bidragspengar.  De måste lära sig stå tillsammans på egna ben och bygga sin egen framgång – inte med våra pengar, men med våra råd.

Det har så sakta börjat bli så att de intellektuella afrikanerna själva har börjat inse detta. Allt fler afrikanska röster höjs för att afrikanerna ska sluta skylla sina problem på andra och börja ta itu med det. Men dessa röster är få och väldigt överröstade av korkade socialister i västvärlden ”som vill hjälpa” och giriga despoter i Afrika som inte vill se pengarna till palatsbyggen sina.

Det här inlägget postades i Politik & ekonomi. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Afrikas problem

 1. Tony skriver:

  Läste inlägget och det är precis vad jag har tänkt på också, bistånd av pengar; nej, däremot all tänkbar mänskligt bistånd typ teknisk expertis eller vad det må vara.

 2. Mikah skriver:

  En mäktig staty är det i alla fall!!!

 3. ismail skriver:

  du verkar vara deppad. chill out baby! ‘biståndet’ som du nämner är bara en symbol och det funkar som plåster på såret. för det är mycket av Afrikas råvaror som Väst bara tar för sig utan att betala för det! man slänger kärnskrot och all skit i Afrikas hav, man fiskar därifrån utan tillstånd och man tar deras guld och diamant. Du har verkligen moral! Vakna brorsan!

 4. ismail skriver:

  är så j-la trött på dem här tankarna man har i Väst alltså! damn. ‘vi e bäst, vi kan allt, de kan inget’ o.s.v

 5. Daniel skriver:

  Ismail:

  http://www.newzimbabwe.com/pages/opinion94.13175.html
  http://www.ta-nehisi.com/2008/06/megan-and-mugabe.html
  http://www.africa.ufl.edu/asq/v2/v2i3a3.htm
  http://www.hksafricapolicyjournal.com/vol-2/reviews/book-review-problem-africa-why-aid-isnt-working

  Det finns hur mycket som helst AFRIKANSK forskning som visar att jag har rätt. Det är en myt att problemen i Afrika beror på att vi inte ger dem tillräckligt med pengar eller suger ut dem eller snor deras resurser. Problemet ligger hos afrikanerna själva som inte kan skapa öppna, samarbetande demokratiska samhällen utan korruption.

 6. Conny skriver:

  Jag bor i Afrika sedan 10 år och har arbetat här över 15 år. Jag bara säger. Bistånd konserverar strukturerna och fattigdomen här. Afrika är som nåon påpekade den resurs rikaste kontinenten i hela världen.

  Biståndet tjänar bara biståndsarbetarna, vilka lyckligtvis inte alla, bara är pedofiler på lyxresa och lite politiker släcktingar. NGO: försörjer Afrika med Toyota Hilux och andra nya 4×4 wheel drive, vilket ju i allafall är bra för Japanerna.

  Vill man ha produktionsutveckling, affärsutveckling och generell infrastucktuerell utveckling i Afrika, måste man sluta med allt bistånd, skicka hem biståndarbetarna med deras småflickor och småpojkar ofta erbjudna till dem med familjens aktiva medverkan. (Den vite har ju cash från staten hemma i Europa).

  Nej lägg alla biståndspengar på betalningsgarantier till produkter som Västvärlden behöver ha, Ananas, Cakao, Apelsiner, järnmalm, koppar, Bauxit, olja, vegetabiliska fetter, ja name it! betalningsgarantierna ger pengar när man levererat och köparen godkännt produkten.

  Sida byråkraterna kommer att invända. Det går inte för man saknar infrastruktur för att leverera. Men se till verkligheten. Var växer mestadelen av Mariujanan som röks i varenda avkrok i Europa, och över vilken kontinent transporteras numer allt större delar av sydamerikas kokain till Europa och varifrån kommer mestadelen av Europas illegala invandrare. Kretiviteten att odla, transportera och leverera är det inget fel på när motivet finns. Med det är ju enklare att sälja några småpojkar till biståndsarbetarna, nu när de katolska prästerna inte får missionera så aktivt.

Kommentarsfältet är stängt.