Godtemplarnationen Sverige

Får man sämre eller bättre vanor vad gäller alkohol om man bjuds på det i hemmiljön som tonåring?

Det är fascinerande hur olika resultat forskningen kommer fram till i olika länder. När resultaten skiftar så här rejält kan man iaf säga en sak med viss säkerhet och det är att troligen är det svårt att få fram ett korrekt ”sant” resultat. Sen är det nog upp till var och en att avgöra vilka resultat man sätter störsts tillit till. Det kommer dock oundvikligen vara smittat av ens egna erfarenheter och personliga empiri. Den som påstår annat om sin objektivitet ljuger.

I fallet med huruvida man bör eller inte bör bjuda sina barn på alkohol i hemmet är läget exakt ett sådant där skillnaden mellan vad som sägs i Sverige och i världen är rätt så olika. Och här har jag då personligen tagit ställning för den internationella forskningen. Den känns både mer i linje med personliga erfarenheter och sunt förnuft. Den känns inte alls lika ideologisk som den svenska gör – inte vad jag har kunnat urskilja iaf. Sverige är en nation med lång anti-alkohol-politisk syn och forskningen i frågan är ofta beställd av just denna part. Om man inte inser att det är en viktig källkritisk faktor, lika viktig som påståenden om evolutionsteorin i kreationistiska källor eller påståenden om konspirationer från folk som tror på illuminatis existens så har man inte ett uns av källkritisk förmåga i sig. Sveriges historiska relation i modern tid till alkohol ÄR viktigt för allt som påstås i detta land om alkoholens skadliga effekter.

Men här i Sverige tror många alltså att forskningen i hela världen är överens om att det är skadligt och leder till ökad alkoholism, dvs det är en tveklös sanning här i Sverige att alkoholvanor lär man sig av föräldrarna och därför ska föräldrar inte bjuda på alkohol hemma. Det var visst någon beställd forskning i Sverige som visade på just detta för några år sen har jag för mig. Men en utblick på nätet visar rätt fort att forskningsläget internationellt inte alls ger stöd för det synsättet eller de resultaten, utan tvärtom visar den att barn som bjuds på alkohol i kontrollerad hemmiljö också kan hantera alkoholen bättre ute i verkligheten sen vad gäller våld och annat alkoholrelaterat problematiskt. Både som unga och som vuxna. Go figure. Godtemplarnationen Sverige ser kopplingar som andra nationer inte ser.

Vad som sägs internationellt:

http://www2.potsdam.edu/hansondj/YouthIssues/20070705123629.html

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/8297821.stm

Vad lilla Sverige påstår är ”bevisat”:

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/var-tredje-foralder-bjuder-pa-alkohol_4529807.svd

Det här inlägget postades i Andra vetenskaper, Konspirationer & pseudovetenskap, Medicin, hälsa & psykologi. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Godtemplarnationen Sverige

  1. Ping: Förbannade jävla förmyndarsverige! | Sagor från livbåten

Kommentarsfältet är stängt.