Kött inte den miljöbov som påståtts

Många vegetarianer och veganer har fått för sig att deras kost och livsstil är ett ideal ur klimatsynpunkt. Nu visar en studie från Finland att så inte är fallet. Eller jo, att äta grönsaker minskar utsläppen, men inte alls så mycket som en del självgott har basunerat om. Maximalt -7% på det som räknas som antropogent betingade växthusgasutsläpp kan nås genom en icke-ekologisk vegandiet (ekologisk ger sämre resultat pga större odlingsarealer) visar den här nya studien. Med andra ord är det som Shakespeare säger: Mycket väsen för ingenting. Det finns isåfall större miljöbovar där ute än kossor och grisar.

Tja, om man nu seriöst tror att förbud av utsläpp kommer lösa något alls. Vilket jag inte är speciellt övertygad om. Avdelningen analogier: Ibland räcker det inte med att sluta tillföra bränsle till en eld för att det ska sluta brinna – ibland måste man släcka elden med en brandsläckare också. För elden har spritt sig till system som vi inte påverkar med vår tillförsel av bränsle.

Det här inlägget postades i Medicin, hälsa & psykologi, Miljöfrågor, Politik & ekonomi. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Kött inte den miljöbov som påståtts

 1. Goal 7 skriver:

  Hm… Frågan är vad ursprungskällan säger och hur man har räknat?

  Har svårt att tänka mig att någon som äter djur med vom verkligen kommer undan med bara 7 % mer i växthusgaser än en vegan? Och så klart, 7 % av vad?

  Samma författare skrev så sent som 2006 en artikel (som jag ögnade igenom som hastigast) där hon nådde liknande siffror, men andra slutsatser än artikeln i Sydsvenskan.

 2. Ping: En ny giv för miljöpartiet? « Frihet är inte gratis.

 3. Daniel skriver:

  Det är nog 7% av just matrelaterade antropogena växthusgaser de talar om. Dvs av det vi äter så orsakar köttätaren 7% mer matrelaterade växthusgaser än veganen.

  Eller så är det 7% mer av den totala summan av antropogena växthusgaser man talar om – vilket ju är enormt mycket mer än om vi bara tittar på matrelaterade gaser. Men det tycker jag låter på tok för mycket.

 4. Harald Cederlund skriver:

  Har kollat på studien – det är 7% av de totala utsläppen man talar om. Att övergå till en vegandiet halverar just de matrelaterade utsläppen (enligt dem själva).

  De har utifrån andras skattningar av växthusutsläpp räknat på några finska scenarier. Deras uppskattning ligger faktiskt ganska nära den jag själv gjorde genom att som hastigast ögna igenom några review-artiklar häromåret (forskarbloggen). Jag räknade (snällt) ut att en slopad köttdag i veckan skulle ge 1-1,5% minskning av hushållets miljöpåverkan (visserligen då räknat som ekologiska fotavtryck) – dvs. motsvarande 7-9,5% minskning för en helt köttfri diet.

 5. Daniel skriver:

  Harald: Tackar för förtydligandet.

 6. Harald Cederlund skriver:

  Räknar ju för övrigt som en kråka… 1-1,5% blir ju faktiskt 7-10,5% om man slår ut det på hela veckan 🙂

Kommentarsfältet är stängt.