Alien-filmerna

Jag har haft en Alien-maraton med sambon. Det är kul att med jämna eller ojämna mellanrum se om filmer och se hur de står sig. Och som en stor fan av Alien-filmerna så är det ju skamligt att det säkert var 4 år sen jag såg någon av dem sist. Detta är vad jag tycker om de fyra filmerna idag. Jag har faktiskt börja ändra åsikt lite märker jag. En lite sämre. En otroligt mycket sämre. En lika bra. En bättre.

Alien – Den första och med hästlängder bästa filmen. Den finns i två versioner faktiskt, bioversionen och en directors cut. Mitt råd är att se bioversionen för directors cut innehåller inget nytt material utan är en omklippt version där regissören försökt sig på att ”snabba upp” tempot med snabbare klipp. Resultatet är en katastrof och filmen blir genast oerhört mycket sämre. Alien-filmens styrka ligger just i dess lugna tempo och trygga klippning. Att göra en massa snabbare scenbyten förstör enormt mycket. Alien i original är inte bara en av tidernas bästa rysare, det är även en av tidernas bästa scifi-rullar med en fantastisk känsla av en stor kall rymd. Ett femstjärnigt mästerverk. Men bara i originalformatet.

John Hurt + äggläggarparasiten ur Alien. Världens coolaste och fortfarande läskigaste alien alla kategorier. Jag tror inte den kommer att klås i den kategorin någonsin. Kom igen liksom.. en blek hand-spindel utan ögon som vill är helt besatt av att lägga ägg i dig. Helt utan känslor eller empati. Sanslöst så bra det är!

Aliens (eller Alien 2) – James Camerons mycket uppskattade uppföljare och här är det Special edition som jag mest tänker på – skillnaden mellan bioversionen och special edition ligger i 20 minuter extramaterial – som inte tillför något jätteviktigt, men som inte förstör något heller. Så det är hugget som stucket kanske. Men jag föredrar special edition trots allt på en del punkter (En del scener där Ripleys relation till tjejen Newt utvecklas, plus actionscener som inte finns med) – men inte på andra (som att den visar kolonin innan Ripley och marinsoldaterna kommer dit – det förstör spänningen). En barndomsfavorit hos mig. Det var den som väckte min Alien-kärlek faktiskt. Och däri ligger också kontentan av filmen av idag. Jag tyckte så enormt mycket om Aliens när den kom – men då var jag också ca 12 år gammal. Häri ligger den största transformationen för mig kring alla fyra filmer – denna har inte överlevt tidens tand lika bra som ettan och 35åringen är inte lika imponerad längre. Tvärtom känner man här lite mer av att den är en produkt av sin tid än en tidlös rulle. Missförstå mig inte, den är mycket bra som actionfilm. Den har utmärkt stämning. Jag tycker fortfarande mycket om den. Men inte riktigt lika mycket. Den blir degraderad till en fyra i betyg nu. En extremt välgjord uppföljare. Men inte riktigt lika bra.

Ripley + Newt i Aliens. Kan tänka mig att Gudrun Schyman har Alien-maraton ibland bara precis för att få inspiration av världens hårdaste action-hjältinna alla kategorier. Detta är feminism som rockar. Men det rockar inte lika hårt idag som det gjorde för 20 år sen kanske.

Aliens 3 – En film som också finns i två utgåvor, en bioversion och en 30 minuter längre special edition. Bioversionen är den som merparten av er alla har sett och har åsikter kring och den är halvtaskig. Den saknar atmosfär och har en svårgreppbar klippning. Special edition har gjort om inledningssekvensen helt (man får se mycket mer av fång-planeten tex och Ripleys kropp i det oljesjuka havet är sjukt snyggt). Och en rad andra saker utvecklas också i filmen. Många tycker inget vidare om Alien 3. Jag förstår varför, för som bioversion var den inget vidare + att den var ett brott från stilen i 2an (men inte i ettan). Men med det djup och de nya detaljer som special edition tillför så växer den för mig varje gång jag ser den och jag anser att kritikerna inte har rätt längre – inte om special edition iaf (vilket de sällan har sett). Jag tycker numera att den är helt i klass med Aliens (Alien 2). Kanske nästan lite bättre. En underskattad pärla – men bara i sin längre version som sagt. Visst, den har svagheter – den största är att rymdmonstret här är till stor del datoranimerat med en kvalitét som inte ens dög när den kom – än mindre idag. Men många andra detaljer i filmen är otroligt bra. Filmen får en fyra av mig i betyg.

Snaggad Ripley under granskning av Specialalien. Känslan av smuts och misär i trean är otrolig. Inte minst i special edition där Ripley i inledningssekvensen plockas upp helt indränkt i tungmetaller och olja och täckt av loppor. Hur man kunde ta väck den scenen ur bioversionen fattar jag inte då den är en av alien-filmernas snyggaste. Tyvärr hittar jag inte det på nätet och orkar inte rippa en bild själv.

Alien 4 (Resurrection). Filmen som kan vara den jag mest sett fram emot av alla biograffilmer någonsin. Finns också i två versioner, minns inte riktigt skillnaderna men det är den gamla vanliga visan, special edition innehåller lite mer material. Men det känns som det kvittar, för bortsett ett par rätt coola scener, som när Ripley går runt i det lilla ”kuriosakabinettet” och tittar på kloner av henne som misslyckades så har filmen verkligen inga kvalitéer alls. Den är en kalkon som t om lyckas med bedriften att bara kännas sämre och sämre för varje titt. Jag blev faktiskt arg den här ggn. Jag kände vrede mot regissören Jeunet (Delikatessen, Förlorade barnens stad) som med den här filmen pajar allt. All stämning är borta. All spänning är utraderad. All känsla av uppgivenhet och ångest inför livets elände, en elak värld och den kalla rymden är istället omvandlat till en slags satir över hela alien-fenomenet där man lyckas med bedriften att göra satir, över det som på en del smarta punkter redan var satir. Dvs vi får en ”Scary Movie” där satiren går regissören över huvudet och han gör humor PÅ humor med resultatet pannkaka. Jag förstår till fullo att regissören vill skapa lite av hans signum, det bisarra från hans ”Delikatessen”-värld och lägga det i Alien-världen i nån kvasifilosofisk satir. Men herregud vilket helgerån, det känns som han våldfört sig på något. Besudlat det med sina vitlökstinkande grodätande fingrar. Sodomerat hela konceptet så som bara en fransos kan. Å Alien-filmernas vägnar känner jag mig för att sätta mig i duschen och lyssna på The Crying Game-theme (förstår ni inte den kopplingen så kommer ni inte förstå mer för att jag förklarar). Ironin är talande, för Alien 4 handlar om bastarder – och är utan jämförelse den största bastarden bland Alien-filmerna. Den film som lyckas med konststycket att ligga på marken, och sjunka lägre. Betyget blir en etta i betyg. Att jag öht kunde acceptera den innan förstår jag inte längre. Den här filmen gör mig bara arg numera. Och regissören skulle i princip behöva ett kok stryk för vad han gjorde.

Ripley och alienbastard. Trots många coola visuella detaljer likt detta är detta den överlägset sämsta filmen och borde i princip slängas ur DVD-boxen eftersom den rent storymässigt och regimässigt är totalt värdelös. Den är som pyntat kogödsel. Parfym på en fistelgång.

Om Daniel

En liten bildförteckning över projekt jag gett mig på över åren. Ja, du får gärna kontakta mig för att diskutera jobb på norrtou@gmail.com.
Detta inlägg publicerades i Musik & Film, Science Fiction. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Alien-filmerna

 1. Johan Normark skriver:

  Jag gillar trean men tycker nog inte fyran är riktigt så usel som du anser. Hur ställer du dig till de usla Aliens vs Predatorfilmerna?

 2. Daniel skriver:

  Johan: Jag tycker att aliens vs predator 1 är (trots alla brister och fel) åtminstone lite mer underhållande än Aliens 4. Den har lite action trots allt.

  AvP2 har jag bara sett en gång och vill minnas att det inte var en angenäm upplevelse alls. Men trots detta blir jag inte lika innerligt förnärmad och arg av AvP-filmerna som jag blir av Alien4. De är trots allt spinnoffs och får vara annorlunda och sämre utan att något helgerån begås.

 3. Paulus skriver:

  När jag såg Alien 3 på bio gick jag förbannad från salongen, tyckte den var så jäkla usel. Men efter att ha sett director’s cut måste jag definitivt omvärdera den, så mycket bättre. Trist att bra filmer måste klippas sönder av filmbolagen för att passa ”mainstream” bättre…

 4. Mikael skriver:

  Instämmer angående Alien 4, rankar faktiskt den som en av de sämsta filmer jag någonsin sett, alla kategorier

Kommentarer är stängda.