”Det kan pågå i månader”

”Det kan pågå i månader” är nu informationen som sätter skräck i Europa.

Ja, det kan jag såklart bekräfta att det kan. Men det bör inte bli så farligt ändå. Anledningen stavas lågstrycksbanor och just nu har vi inte en normal sådan. I vanliga fall sveper luften som kommer in över Storbritannien, Danmark, Norge och Sverige in i en nordöstlig bana. Dvs luften går i vanliga fall i en bana som innebär att askrök från Island inte når oss. Den kommer snarare svepa in över polarområdena, möjligen så kan norra Skandinavien beröras. Endast sporadiskt kommer högtryck, likt idag att lägga sig i en sådan position att de sveper ner vindar i en sydöstlig bana.

Så det är ingen fara ännu för att medeltidens mörker ska lägga sig över nordeuropa. En normal skandinavisk vår kommer lugna ner det. Vulkanen kan lugna sig imorgon också.

Men eftersom skräck är roligare än gulligull så kan ju jag bidra med mitt: Det finns ju faktiskt inget som säger att vulkanismen inte kan sprida sig på Island eller bli ännu mer långvarig, och att vi ser kontinuerliga utbrott under åratal 😛 Vissa vulkanperioder i den geologiska historien varade i miljontals år faktiskt. Och då är vår västerländska civilisation proper fucked… /skrämselpropaganda

Annonser
Det här inlägget postades i Geologi. Bokmärk permalänken.