Lögner om guld och jade i TV

Jag har ett nytt hatobjekt på TV och det är Wilkinsons Deal or no Deal… eller vad det brittiska programmet nu heter. Handlar om folk som kommer in med antikviteter likt ”antikrundan” men där de erbjuds sälja det till en expert och samlare, eller ta det till auktion om man inte är nöjd med vad handlaren erbjuder. Går på Kanal 8 eller liknande och har en läskig solariegubbe i pastellkläder som programledare.

Det som irriterar mig i programmet är att de där antikvitetshandlarna som erbjuder sig köpa saker svamlar. De framställs som om de vore experter likt experterna i Antikrundan eller det engelska originalet Antiques Road Show. Men de är verkligen inga experter alls. De är inkompetenta eller möjligen bara bedragare.

Det finns framförallt en kärring där i antikhandlarteamet där som inte vet vad hon snackar om alls. Till att börja med värderar hon metaller HELT på basis av stämplarna uppenbarligen. Härom dagens program fick hon in annan tant med en medaljong av ostämplad metall som hon sa sig vara säker på inte var guld – mest pga att det inte var stämplat och så erbjöd hon 60 pund till den säljande tanten. Både säljaren och programledaren tyckte annat, och när auktionsförrättaren sedan värderade objektet så bekräftade han att det absolut visst var 22karats guld genom analys trots frånvaron av stämplar – och värderade det till 400 pund.  Det såldes för 470 pund t om.

Samma tant, ”expert” och antikvitetshandlare kläckte även ur sig i ett annat program någon vecka innan något som var rent felaktigt. En man hade ett jade-föremål med sig. Experten påstod här att detta inte var riktig jade, utan en billigare variant som kallas jadeit.

Nu är det ju bara så att jade är ett smyckesnamn och inte en enskild sorts sten. Jadeit är inte sämre än jade, det är den finaste mineralet som kallas jade. Det finns även fler mineral som kallas jade likt nefrit, men just jadeit är den finaste och mest eftertraktade. Det finns också många falska jade som består av serpentinin tex, men jadeit är inte bara det samma som jade, det är den bästa formen av jade.

Kärringen visste alltså inte alls vad hon talade om – alls. Och jag konstaterar två saker: Dels tittar jag uppenbarligen på pensionärsprogram på TV, dels kan man som geolog inte bli lurad av antikhandlare som påstår saker om ädelstenar lika lätt som andra stackare.

Det här inlägget postades i Geologi, Idioter & idioti, Musik & Film. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lögner om guld och jade i TV

  1. Cecilia skriver:

    Bilden ovanför ditt inlägg ser ut som en….blob…så här i obehandlat skick (-; Det är alltså sådant som blir till sköna smycken.

    Skönt att du bekräftade min intuition om det programmet för det ser så sliskigt ut. Tur att de åtminstone kan testa sina uppskattningar, på auktionen i slutet av programmet.

  2. Daniel skriver:

    Cecilia: Blobb inom geologi = fina saker.

Kommentarsfältet är stängt.