Företag som tigger pengar

Vulkanutbrottet har blottat vad jag ser som en infektion i samhället, nämligen kortsiktigt tänkande. Idag styrs alla stora företag av börsens välvilja och börsen premierar bara en enda sak: Kontinuerliga vinster. Det företag som tex tänker ta stora summor av sin vinst och inte låta det gå till aktieutdelning, utan istället investera det långsiktigt, eller t om spara undan pengar för en askig dag blir direkt mobbingoffer och tappar värde.

Det är ett jäkla gissel att vår ekonomi ska styras av kortsiktighet. Brats med slips som tänker på allt i kvartalsrapporter.

Jag skulle tro att en av anledningarna till att det öht är så här beror inte bara på naivitet kring kriser, det beror på att man också inbillar sig att staten ska betala om det jävlas. Det verkar lite vara regel för stora företag iaf. Ju större vi är, desto mer förväntar vi oss att mamma staten ska pröjsa för våra misstag. Bara se på Volvo och Saab innan. Nu är det SAS tur.

Så när Maud nu säger nej till stöd för flygindustrin kan jag bara applådera. De ska fanimig inte ha ett rött öre i stöd! De är företag som måste lära sig att inte bara tänka kortsiktigt. Vi snackar mindre än en vecka med utebliven inkomst och de går omkull… Något är jävligt ruttet i ett företag som inte har resurser för det. Och att skylla på lågkonjuktur osv håller inte heller. För så här ser det alltid ut. Stora företag har aldrig pengar på lager. Aldrig buffertar. Aldrig långsiktiga planer.

Kom igen om en månad och tigg pengar. Då kan jag ha mer sympatier med att ni inte kan förväntas kunna hantera det och att tusentals anställda och ett större brott i infrastrukturen bör beaktas. Men efter 5 dagar… no fucking way! Ni får sluta betala ut löner och bonusar till alla chefer till att börja med. Sälja av saker. Jag bryr mig inte om vad ni gör. Det är fanimig skamligt att ni har mage och tigga pengar efter en vecka!

Men framförallt, lär er att sund kapitalism bygger på att det även finns sparande, långsiktighet och buffrar. Annars förtjänar ni att gå omkull. Sund konkurrens ska eliminera de företag på marknaden som inte kan anpassa sig – och sund konkurrens visar att man uppenbarligen måste tänka längre än till nästa kvartalsrapport. Fast det lär de nog inte sig på Handelshögskolan i Sthlm…

Annonser
Det här inlägget postades i Politik & ekonomi. Bokmärk permalänken.