Kreationister, C14 och Noas ark-fyndet

Kritik kommer nu mot det påstådda fyndet av Noas ark från kreationistiskt håll. Ja ni läste rätt, det finns hard core ung-jord-kreationister som ratar fyndet, och ni kan läsa om det i NG. Och här kommer motiveringen: Dateringen av träkonstruktionen visar på allt för ung ålder.

Hur går det samman? Jo ung jord-kreationister överlag anser att C14-metoden inte fungerar, utan att den konsekvent visar på för höga åldrar. De anser ju att jorden är 6000 år gammal och eftersom C14 fungerar för att mäta saker upp till ca 60 000 år, så måste det finnas ett inbyggt fel i mätmetoden som gör att alla åldrar kategoriskt måste visa för mycket ålder.

Således, om det kinesiska teamet får fram en datering på 4800 år, så innebär det att den egentliga dateringen måste vara bara några hundra år.

Jag tror det här är första gången jag håller med en kreationist om något, om än att han egentligen har mer fel än kineserna, så är han åtminstone konsekvent kreationistisk – och konsekvet resonerande är ju trevligt. Jag vet att jag nämligen reagerade lite på att kinesiska kreationister använde C14-datering i det här fallet, då de inte tycker om det vanligtvis. Hyckel tänkte jag då.

Skönt att se att det finns kreationister som håller sin okunskap så pass konsekvent att de kan tjafsa med andra kreationister och inte vända kappan efter vinden.

Synd bara att det fortfarande såklart blir precis lika mycket pseudovetenskapligt. 😛

För det här med kritiken av C14-metoden är ju rätt sorgligt såklart. C14-metoden är kalibrerad gentemot massor av andra dateringsmetoder och däri ligger dateringsmetodernas tveklösa säkerhet och tillförlitlighet. Man kan diskutera och spekulera bäst fan man vill om olika former av kontamination och hypoteser kring brister av dateringsmetoder. (Jag tror att det i princip är omöjligt att någonsin nå fram till kreationisterna kring varje enskild dateringsmetods egentliga tillförlitlighet). Men när åtskilliga oberoende mätmetoder de facto visar samma mätresultat, så borde även det mest envetet bibelstirrande kreationistiska intellekt kunna koppla samman vissa saker.

Dagen

Annonser
Det här inlägget postades i Andra vetenskaper, Geologi, Historia & arkeologi, Konspirationer & pseudovetenskap och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kreationister, C14 och Noas ark-fyndet

  1. Skogsmannen skriver:

    Tack för ett gott skratt 🙂

Kommentarsfältet är stängt.