Den socialistiska helgdagen


Tycker det är fascinerande att socialismen har en egen helgdag år 2010. I ett demokratiskt samhälle är det väldigt märkligt att en ideologi har sådana förmåner. Det finns ingen motsvarighet där jag som liberal får en ledig dag för att beklaga mitt missnöje över socialismens elände. Jag tycker att 9e november borde bli en lämplig dag för det. Datumet då Berlinmuren föll. En bra påminnelse om vad som sker när arbetarna får envälde.

Men minst laddat och mest demokratiskt vore kanske att ha helgdagar som varje medborgare själva fick disponera över (villkorslöst som man ville) över kalenderåret. Så kan folk helga det man vill. Skulle säkert kräva lite omstrukturering av dogmer i samhället, men borde kunna funka att genomföra rent praktiskt.

Jag skulle personligen kunna tänka mig följande för egen del: Behålla nyårsdagen. Behålla julaftonen och juldagen. Behålla midsommar. Fira 9e november av redan förklarade skäl. Min födelsedag i januari såklart och även fira 12 februari. Fundera på den sista ni…

Sydsvenskan Svd Aftonbladet Expressen DN Skånskan

Annonser
Det här inlägget postades i Filosofi & akademiska frågor, Historia & arkeologi, Politik & ekonomi. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Den socialistiska helgdagen

 1. Johan Normark skriver:

  12 februari – Darwins födelsedag eller är det möjligtvis Lincoln?

  Gillar idén om en egen helgdag. Men om man nu ska skrota 1 maj, varför inte skrota julhelgen som väl ändå får ses som en ideologisk helgdag om något.

 2. Daniel skriver:

  Johan: Darwin tänkte jag på.
  Jag gillar julen, av kulinariska och sentimentala skäl. Jag är medveten om att alla inte gillar julen. Därför borde personliga helgdagar införas så att alla blir nöjda.

 3. Cecilia skriver:

  Man kanske kunde döpa om 1 maj till ”Stora demonstrationsdagen”, dagen då alla får visa vad de tycker, om olika saker. Gå med i demonstrationståg för alla möjliga partier, som även kan vara Moderaterna t ex?

  Har själv iofs aldrig utnyttjat denna dag hittills.

 4. Skogsmannen skriver:

  1 maj är ju egentligen poänglös, då ”överheten” är beredd på demonstrationer och därmed slår dövöronen till (jag gör ju det jag med, även om jag knappast är att betrakta som överhet 🙂 ). Så något annat än en socialistisk högtid är det ju knappast. Att den finns kvar säger en hel del om hur djupt rotad socialismen är i Sverige. Tyvärr lär det visa sig i höst också…

 5. Daniel skriver:

  Skogsmannen: Jag är säker på att du är överhet. Du ser ut lite som en greve. Eller åtminstone, nästan ut som en fransk musketör. 🙂
  Cecilia: Jo, att göra om det till en allmän gnälldag, det skulle såklart gå det med. 😀

 6. Skogsmannen skriver:

  Daniel:
  Hehe. Annars har jag hört både Djingis Khan och han i ”V for Vendetta”.

 7. Ping: EU och Nyliberalismen – En Gangsterekonomi Satt i System « Nemokrati

 8. Mikah skriver:

  Förslag liberal helgdag: 14 juli !


  Le Chant Du Depart

 9. Robin skriver:

  Tycker den dagen borde avskaffas (inte vara röd)

 10. Christer skriver:

  Religioner har ju alltid gjorts till politiska ideologier: Gud med oss! Om ideologin tvärtom blir religion, så följer helgdagar, ibland med personkult.

  Man kan försöka skilja dagspolitiken från filosofin. Då kan man skapa allmän helg med kult kring honnörsbegreppen rättvisa, de mänskliga friheterna och de mänskliga rättigheterna. De brukar motiveras med filosofi, som åtminstone gränsar till religion.

  Men detta, att skilja saker åt, är svårt. Hur skilja kulten av honnörsbegreppen från avgudakulten i köptemplen?

Kommentarsfältet är stängt.