Vem bestämmer över internet?

Vems lagar ska gälla för internet? Ska en svensk sida på en amerikansk server kunna stängas för att innehållet bryter mot amerikansk lag trots att alla besökare till den är svenskar? Ska isåfall en amerikansk jurist kunna hota en svensk server? När man nu plockar väck svenskt material för en svensk publik från youtube, för att det strider mot värderingar i USA, då visar man precis hur lite nätet ur rättstrygghetssynvinkel fungerar i praktiken, hur många stora juridiska problem nätet innebär idag och alltid innebär.

En gemensam lagstiftning som täckte alla länder på jorden skulle såklart lösa det här med vem som bestämmer. Men det krävs inte många höns hemma i gården för att räkna ut att dessa lagar i princip helt skulle gå hand i hand med en massa skit, som tex vad copyrightsmaffian i Hollywood tycker, vad moralister i Tyskland anser om abort och vad religiösa världen över har för känslor kring hädelser – för att inte tala om de paragrafer som den gigantiska nationen Kina skulle kräva få in för att gå med på det hela (dvs endast tillrättalagda lögner där Kinas stöd av Kambodja och Sudan tex skulle tystas ner). Det skulle döda internet som ett fritt medium direkt och är därför en vedervärdig tanke med en gemensam lag och maktapparat. Det lutar nog åt att de juridiska problemen med vem som bestämmer över vad på nätet alltid kommer existera då ingen gemensam lösning är bättre.

Vi har redan ett allvarligt problem med internet, att så mycket av all central viktig maskinvara för huvudnätet ligger i USA. Så i praktiken har USA redan ett järngrepp om nätet – som de kan nyttja om de ville. Med ett samtal kan Obama döda allt som har med noder, sateliter, nameservrar och annat centralt viktigt. Inte för att jag tror att han skulle – men han kan – både praktiskt och juridiskt (bara att åberopa rikets säkerhet som gäller inget annat).

Men, av två onda ting är den befintliga mycket mindre ond. För nätet måste bli en privat affär, som ingen enskild styr över. Fylld av brister juridiskt, men ändå inte lika illa som alternativet.

Annonser
Det här inlägget postades i Datorer & teknik, Frihetsfrågor, Politik & ekonomi. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vem bestämmer över internet?

  1. Carl skriver:

    Egentligen är det här en icke-fråga. Att ställa krav på en tjänst man inte betalar ett öre för är ganska löjligt. Om det nu är en kampanj som görs i Sverige varför måste de prompt förlägga den till YouTube? Och att YouTube har vissa regler är väl ingen överraskning? Det är ju bara att se hur mycket material som försvann p.g.a. copyright o.s.v. efter att de blev uppköpta.

  2. Daniel skriver:

    Carl: Du har såklart rätt i att just eftersom youtube är gratis, är det såklart svårare att ställa några krav. Men man kan ju rimligen fortfarande ha åsikter om hur de beter sig. Och det jag diskuterade gäller ju mycket mer än just det här exemplet.

Kommentarsfältet är stängt.